Protest al apicultorilor în Marea Britanie: „Bee wise”

Data publicării:
albine

Manifestanţii au cerut guvernului de la Londra să susţină iniţiativa Uniunii Europene.

„Tot ce spunem este să daţi albinelor o şansă”, spun aceștia.

Printre protestatari s-au numărat şi cunoscutele creatoare de modă Vivienne Westwood şi Katherine Hammet, care au depus o petiţie la biroul premierului David Cameron.

„Ce este bun pentru planetă este bun pentru economie, nu ceea ce este bun pentru marile corporaţii, aceasta este problema noastră”, susține Vivienne Westwood.

În ultimele decenii, populaţiile de albine au scăzut dramatic în Marea Britanie, din mai multe cauze, între care şi folosirea pesticidelor.

„Am pierdut numeroase specii în ultimii zece de ani, altele sunt în declin. Acesta ar putea deveni o problemă foarte serioasă. Sunt regiuni în China unde oamenii sunt nevoiţi să polenizeze manual pomii fructiferi, pentru că au distrus insectele din cauza utilizării excesive de chimicale”, apune Quentin Gibon, unul dintre manifestanți.

Comisia Europeană va vota luni asupra interzicerii, pe o perioadă de doi ani, a unor substanţe prezente în pesticidele folosite la culturile de porumb, rapiţă, floarea soarelui şi bumbac. Decizia se bazează pe avizul negativ dat de Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor.

Guvernul de la Londra susţine însă că nu sunt suficiente dovezi privind efectul mortal al pesticidelor asupra albinelor. Apicultura este un domeniu profitabil în Marea Britanie, care generează venituri de 250 de milioane de euro pe an. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri