Protest din mașini în sensul giratoriu de lângă biroul lui Viktor Orban. Ce măsură i-a înfuriat pe maghiari

Data actualizării: Data publicării:
Drivers turn around a roundabout at Adam Clark square near the Prime Minister office during a demonstration to protest against the government and its measures to respond to the novel coronavirus pandemic on April 20, 2020 in Budapest., Image: 514370021, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Foto: Profimedia

Maghiarii au găsit o formă de protest, în condițiile distanțării sociale, pentru a-și exprima furia față de decizia guvernului de a elibera 60% din paturile de spital finanțate de stat, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 la Budapesta.

Guvernul Orban a dispus de curând ca toate spitalele din Ungaria să elibereze în termen de câteva zile 60% din paturile finanțate de stat, însemnând 36.000 de paturi. Nimeni nu înțelege de ce este nevoie de atâtea paturi libere, având în vedere că nici o erupție masivă a epidemiei de coronavirus nu ar produce instant atâția bolnavi.

În schimb, decizia a dus la scene dramatice, în care bolnavi imobilizați, care au nevoie de asistență permanentă sau operați de curând, sunt trimiși acasă, la familiile care nu au nici pregătirea, nici condițiile să îi asiste corespunzător.

Ca protest, un deputat parlamentar independent a propus conducătorilor auto să demonstreze împotriva deciziei claxonând.

Chiar în apropierea biroului primul-ministrului Viktor Orban, la capul unuia din podurile peste Dunăre, este un sens giratoriu, iar deputatul a recomandat că cei care merg spre casă sau trec prin zonă să dea câteva ture și să claxoneze. Se pare că furia budapestanilor este puternică, având în vedere numărul mare al mașinilor care au participat la protest.

Ungaria are în prezent peste 2.000 de cazuri confirmate de coronavirus, iar 213 persoane au murit, alte 82 fiind în stare critică. Potrivit worldometers.info, 287 de oameni s-au vindecat.

Un protest pe timp de pandemie a avut loc și în Israel. Duminică seară, mii de oameni s-au adunat într-o piață din Tel Aviv, respectând distanța de 1-2 metri recomandată. Ei consideră o ameninţare la adresa democraţiei israeliene negocierile privind formarea guvernului dintre premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz.

În cele din urmă, principalele formaţiuni politice din Israel, Likud şi alianţa Albastru & Alb, au ajuns la un acord privind formarea unui guvern de uniune naţională, iar Benjamin Netanyahu va rămâne premier în următoarele 18 luni.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri