Protest în premieră al Vaticanului împotriva unei legi care combate homofobia. Sfântul Scaun și-a activat canalele diplomatice

Data publicării:
piata san pietro vatican, vedere panoramica
Piața San Pietro de la Vatican: Profimedia Images

Vaticanul a transmis un protest guvernului de la Roma împotriva unui proiect de lege pentru combaterea homofobiei, spunând că, în forma actuală, legea ar restrânge libertatea religioasă a Bisericii Catolice în Italia, scrie Reuters. Potrivit Corriere della Sera, această abordare a Vaticanului este o premieră.

Protestul, despre care Corriere della Sera a relatat în premieră joia trecută și care a fost confirmat de un oficial de la Vatican, a fost înaintat pe 17 iunie de ministrul de externe al Vaticanului către ambasadorul Italiei la Sfântul Scaun.

Documentul face referire la așa-zisa „lege Zan”, numită de Alessandro Zan, parlamentar gay al Partidului Democrat (de centru-stânga). Proiectul a fost adoptat de camera inferioară a Parlamentului, iar acum este discutat într-o comisie a Senatului.

Vaticanul consideră că legea, în forma ei actuală, încalcă Tratatul de la Lateran, din 1929, care a recunoscut Vaticanul ca stat suveran și care reglementează relațiile sale cu Italia.

Vaticanul se teme că legea ar putea conduce la condamnarea bisericii în Italia pentru refuzul de a oficia căsătorii gay, pentru că se opune adopției de către cuplurile gay sau pentru că refuză să predea teorii de gen în școlile catolice, potrivit unei surse de la Vatican, mai scrie Reuters.

În vreme ce Vaticanul a condamnat în numeroase rânduri discriminarea și violența împotriva persoanelor gay, și-a arătat totodată îngrijorarea că teoriile de gen ar estompa sau chiar elimina diferențele dintre bărbați și femei.

În aprilie, episcopii catolici au criticat proiectul de lege, afirmând că „o lege care vrea să combată discriminarea nu poate să facă asta prin intoleranță și prin punerea la îndoială a realității privind diferențele dintre bărbați și femei”. 

Matteo Salvini, liderul partidului Liga (de extremă dreapta, populist) a aplaudat gestul Vaticanului.

„Spunem Da iubirii pentru cine vreți voi, și Da pentru lupta împotriva discriminării, și Da pentru pedepsirea oricărei forme de violență. Dar suntem împotriva cenzurii sau condamnării acelora care cred că mama, tata și familia sunt inima societății noastre”, a spus el.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri