Protest masiv la Belgrad, pentru a șasea săptămână

Data publicării:
proteste sarbi

În Serbia, a fost a şasea săptămână de proteste faţă de autoritarismul preşedintelui Aleksandar Vucici.  Zeci mii de oameni au mărşăluit, paşnic, pe străzile Belgardului, deși sârbii sunt în perioada sărbătorilor și se pregătesc să întâmpine Anul Nou pe stil vechi.

Protestele reunesc 30 de mici partide de opoziţie şi organizaţii neguvernamentale. De la începutul lui decembrie, sârbii ies în stradă acuzând puterea că vrea să reducă la tăcere societatea civilă, presa şi opoziţia. Se cere şi demisia şefilor televiziunii naţionale sârbe. Regulat, sunt organizate proteste şi în alte oraşe mari ale Serbiei, iar oamenii spun că vor continua să protesteze până când vor fi auziţi. Preşedintele Alexander Vucici a transmis că este gata să vorbească oamenii, dar nu cu hoţii şi nici cu impostorii politici, referindu-se la opoziţie.

Liderul de la Belgrad va organiza şi el un marş, oficial în favoarea lui Vladimir Putin, care va vizita Serbia joia viitoare. Opoziţia susţine că vrea doar să arate cât de mulţi susţinători are şi el.

Ce-i nemulțumește pe protestatari

„Noi suntem cu poporul, nu cu hoţii de ieri şi de astăzi”, scria pe una dintre pancartele afișate sâmbătă de manifestanți.

„Ţara este a noastră, şi nu a hoţilor”, a declarat în fața mulţimii actorul Branislav Trifunovici, una din personalităţile marcante ale contestatarilor. El i-a invitat pe protestatari la o nouă manifestaţie, miercuri, cu ocazia comemorării asasinării lui Oliver Ivanovic. Acest politician sârb din Kosovo era unul dintre cei mai fervenţi critici ai lui Aleksandar Vucici. Autorii asasinării sale la Mitrovica (Kosovo), în ianuarie 2018, nu au fost identificaţi.

Manifestaţia de sâmbătă la Belgrad nu a fost mai numeroasă decât cea de săptămâna trecută, organizată totuşi în timpul Crăciunului ortodox.

O altă manifestaţie a reunit câteva mii de persoane vineri la Niș, în sud, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Sâmbătă seara, opozanţii au manifestat de asemenea la Kaguevaț (în sud), promiţând să continue „până la victoria împotriva dictaturii”.

Prima manifestaţie antiprezidențială a fost organizată la 8 decembrie la apelul organizaţiilor cetăţeneşti şi cu sprijinul Alianţei pentru Serbia, care grupează zece partide de opoziţie, de la stânga la extrema-dreaptă. Protestatarii acuză puterea că cenzurează presa şi societatea civilă. Ei cer și demisia conducătorilor canalului public naţional de televiziune RTS.

Organizatorii susțin că sunt zeci de mii de participanţi la manifestaţii, dar poliţia nu confirmă aceste cifre.

Aleksandar Vucic s-a declarat dispus „să vorbească oamenilor”, dar nu „hoţilor” şi nici „impostorilor politici”, referindu-se la opoziţie.

Mandat de președinte, început sub semnul protestelor

În aceste condiții, o asociaţie sârbă necunscută a lansat un apel la un marş în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin joi, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia la Belgrad. Potrivit opoziţiei, este vorba despre o iniţiativă a lui Aleksandar Vucici, care doreşte o demonstraţie de forţă a simpatizanţilor săi. 

Aleksandar Vucici, fost premier al Serbiei, a fost ales președinte încă din primul tur de scrutin la alegerile din aprilie 2017.  

În vârstă de 48 de ani, Aleksandar Vucici s-a făcut remarcat ca politician ultranaţionalist, însă apoi şi-a mai domolit discursul politic şi a devenit un centrist proeuropean, mai ales după ce a fost desemnat premier, în 2014. El nu a avut practic adversari în alegerile prezidenţiale din 2017, deşi oponenţii săi l-au acuzat că riscă să devină un preşedinte autoritar. Candidatul situat pe locul al doilea a obţinut doar 16 procente din voturile exprimate.

Imediat după alegerea lui Vucici, oamenii au ieșit în stradă să protesteze și să critice ceee ce ei numeau atunci „începutul dictaturii" şi fraudarea votului. 

(surse: Digi24, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri