Sari la conținut

Proteste de amploare la Budapesta | Legea anti-Soros a scos 45.000 de oameni în stradă

Sunt din nou proteste la Budapesta, unde cel puţin 45.000 de oameni contestă în stradă legea care modifică statutul universităţilor. Votat de Parlament, actul normativ trebuie să fie promulgat de preşedinte pentru a intra în vigoare.

Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă.

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.

Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de proiect.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Universitatea Central-Europeană din Budapesta, finanţată de George Soros, că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare.

Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă”, care contravine „democraţiei iliberale” pe care o preferă el. Una dintre principalele surse de tensiuni a fost migraţie.

Premierul de dreapta, care la rândul său a beneficiat de pe urma unei burse finanţate de Soros, la un moment dat, afirmă că ONG-urile care primesc fonduri din străinătate se amestecă în afacerile ungare şi intenţionează să înăsprească normele ce le guvernează.

Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.

Marţi, Ungaria a aprobat, în procedură de urgenţă, legea care ar putea oblige universitatea finanţată de George Soros să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale, relatează Reuters.