Proteste în Polonia împotriva legii privind avortul, de Ziua internaţională a femeii

Data actualizării: Data publicării:
Proteste de Ziua Internațională a femeii împotriva interzicerii avortului
Proteste de Ziua Internațională a femeii împotriva interzicerii avortului. Foto: Profimedia Images

Numeroase persoane au ieşit luni în stradă în oraşe din întreaga ţară, de Ziua internaţională a femeii, pentru a protesta împotriva înăspririi legii împotriva avortului. 

La Varşovia, mai multe sute de persoane s-au adunat într-o intersecţie din centrul oraşului luni după-amiază, la o manifestaţie organizată sub sloganul "Ziua femeii fără compromis",  relatează agenția dpa, citată de Agerpres. Mulţi au purtat postere şi pancarte cu mesaje precum "Corpul ei, alegerea ei" şi "În numele mamelor, fiicelor şi surorilor".

Poliţia i-a înconjurat pe protestatari şi i-a avertizat că demonstraţiile au fost interzise din cauza pandemiei. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe mari, precum Lodz şi Poznan.

În octombrie, Tribunalul constituţional a decis că avorturile efectuate din cauza unor defecte congenitale ireversibile - care acoperă o gama largă de afecţiuni de la sindromul Down până la boli fatale - sunt ilegale conform constituţiei.

De atunci au avut loc numeroase proteste de stradă, întrucât modificarea a înăsprit o lege care era deja una dintre cele mai restrictive din Europa, avorturile fiind interzise aproape total.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri