Sari la conținut

Proteste în Ungaria. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Budapesta

ACTUALIZARE. În jur de o sută de mii de oameni au protestat la Budapesta, pentru a contesta rezultatul alegerilor de duminica trecută.

Ungurii au cerut renumărarea voturilor, după ce premierul Viktor Orban şi partidul său au câştigat alegerile cu o majoritate de 49%. Ei au denunţat corupţia, demontarea structurilor statului de drept şi încălcarea repetată a valorilor democratice. „Victator!”, au strigat ei, aluzie la tendințele autocrate ale premierului.

Demonstranţii, cei mai mulţi tineri, au plecat din faţa Operei din Budapesta spre Parlament. Coloana protestatarilor a blocat circulaţia din centrul capitalei ungare, dar totul s-a derulat calm, nu au fost incidente.

Îngrădirea libertăţii presei a fost o altă nemulţumire a protestatarilor. Tot mai puţine structuri de presă independente funcţioneaza în Ungaria. Miercuri, cotidianul de opoziţie Magyar Nemzet, fondat acum 80 de ani, a apărut pentru ultima dată, iar vineri şi o publicaţie în limba engleză, Budapest Beacon, şi-a anunţat şi ea închiderea.


Câteva mii de unguri au protestat sâmbătă, la Budapesta faţă de ceea ce organizatorii numesc un sistem electoral necinstit care i-a oferit prim-ministrului Viktor Orban o victorie covârşitoare după „o campanie a urii” faţă de migranţi, scrie Reuters, citat de News.ro.

Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban

Foto: Gulliver/Getty Images

Într-o postare pe Facebook înainte de protest, organizatorii au cerut o renumărare a voturilor, o presă liberă, o nouă lege electorală, precum şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie.

Mulţi dintre protestatari fluturau steagul naţional al Ungariei, marşul pornind de la Opera din Budapesta către Parlament.

Orban a început al treilea mandat de prim-ministru după victoria în alegerile de duminică. Mesajul său ferm anti-imigranţi i-a adus partidului său, Fidesz, o majoritate puternică în parlament, câştigând două treimi din locuri.