VIDEO. Război în stradă, la Paris. Peste 200 de protestatari au fost reţinuţi de Poliţie

Data actualizării: Data publicării:
May Day Protests Take Place In Paris
Foto: GettyImages

Proteste masive la Paris, de Ziua Internaţională a Muncii. Aproximativ 2.000 de anarhişti au reuşit şi anul acesta să deturneze în bună parte mitingurile sindicale de 1 Mai. Ore bune, mai multe bulevarde centrale au fost acoperite de fumul cocktailurilor Molotov folosite de anarhişti şi ale gazelor lacrimogene, folosite şi ele intens de către poliţie. Peste 7.400 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a păstra cât de cât situaţia sub control, în condiţiile în care de dimineaţă apăruseră pe reţelele de socializare apeluri de a face din Paris "capitala confruntărilor". Cel puţin un protestatar şi un jandarm au fost răniţi în urma luptelor de stradă. Peste 200 de protestari au fost reţinuţi şi ar putea fi duși în arest preventiv.

UPDATE 19.00. Confruntările dintre anarhişti şi poliţie au început cu cel puţin două ore înainte de protestul sindical. Forţele de ordine s-au concentrat pe dispersarea grupurilor violente de aşa-numiţii protestatari Black Bloc - ei sunt foarte bine organizaţi, înarmaţi cu pietre şi cocteiluri Molotov, se îmbracă mai ales în haine negre, au cagule, căşti de bicicletă sau motocicletă, eşarfe şi ochelari de soare, care să împiedice identificarea facială. Grupările comunică între ele şi se infiltrează printre manifestanţii paşnici, apoi atacă brusc diverse obiective - în primul rând dube ale poliţiei, bancomate şi sedii de bănci, magazine şi restaurante de lux, pentru a provoca panică.

Unul dintre punctele vizate de anarhişti a fost restaurantul La Rotonde, unul dintre favoritele preşedintelui Emmanuel Macron. Protejat cu panouri din lemn şi un rând de scutieri, localul a scăpat cu pagube minore, dar alte obiective ale anarhiştilor au suferit distrugeri serioase.

Violenţa înfruntărilor a făcut şi victime. Un protestatar a fost scos din rândul mulţimii şi târât pe o stradă secundară, după ce a fost rănit, pentru a i se acorda primul ajutor. Faţa lui era plină de sânge şi părea pe cale să-şi piardă cunoştinţa.

Şi un jandarm năucit de lovituri şi pe aflat pe punctul de a leşina a fost retras din dispozitiv, departe de luptele de stradă. Zecile de mii de manifestanţi paşnici au fost nevoiţi să facă slalom printre cele două tabere. Arătaţi cu degetul pentru violenţa protestului, membrii mişcării Vestele Galbene se apără şi susţin că nu-i reprezintă apeluri ca acela de pe reţelele de socializare privind transformarea Parisului în "capitala revoltelor".


Șapte mii de poliţişti şi jandarmi păzesc capitala franceză. Guvernul de la Paris se teme că activiştii radicali, inclusiv din rândul mişcării Vestele Galbene, vor profita de marile mitinguri ale sindicatelor, tradiţionale de 1 mai, ca să provoace noi violenţe de stradă. De altfel, pe reţelele de socializare au apărut apeluri pentru a face din Paris „capitala revoltelor”.

Potrivit Ministerului de Interne, sunt luaţi în vizor între o mie şi două mii de anarhişti, care s-ar putea infiltra în centrul Parisului, printre demonstranţii paşnici. Pe Champs Elysees circulaţia rutieră a fost oprită, iar Arcul de Triumf este păzit de maşini speciale ale jandarmeriei.

Persoanele care vor să ajungă la mitingurile sindicatelor sunt verificate atent, pentru a nu introduce în zona de securitate obiecte contondente şi materiale incendiare din care se pot face cocteiluri Molotov. De partea lor, sindicatele şi-au avertizat simpatizanţii să se îndepărteze imediat de grupurile violente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri