Proteste masive în Macedonia. Guvernul este acuzat de fapte de corupție și de interceptări ilegale

Data publicării:
PROTESTE MACEDOINIA

300 de tineri au înnoptat în corturi în piaţa din faţa Guvernului de la Skopje şi au dansat până târziu în noapte. Printre aceştia, şi liderul partidului din opoziţie, Zoran Zaev, care a pozat alături de susţinători.

În timpul zilei, 20.000 de oameni au manifestat, cerând demisia Guvernului, pe care îl acuză de fapte de corupţie.

Manifestanţii au fluturat drapelele Macedoniei şi Albaniei, semn al unei puternice solidarităţi etnice. Mitingul, organizat de partidul condus de Zoran Zaev, a fost unul dintre cele mai mari din ultimii 15 ani, scrie presa locală.

Dragii mei prieteni, Nikola Gruevski nu mai poate face nimic altceva în afară de a pleca din Guvern”, a spus Zoran Zaev, liderul Uniunii Social Democrate.

Protestul vine după ce opoziţia a publicat interceptări ilegale ordonate de Guvern, ce indică presupuse fapte de corupţie la nivel înalt precum manipularea presei, a magistraţilor şi a desfăşurării alegerilor.

„Timp de opt ani, acest guvern a adus numai dezastru asupra Macedoniei. A distrus democraţia şi trebuie să fie oprit acum”, a spus un protestatar.

„Gruevski este nociv pentru că a impus un regim totalitar în această ţară. Totul este sub control. Nu poţi spune nimic împotriva guvernului. În caz contrar, eşti spionat”, a spus un alt manifestant.

Cabinetul Gruevski a negat acuzaţiile şi a învinuit opoziţia că încearcă să destabilizeze ţara pentru propriile interese. Pe fondul izbucnirii acestui scandal, doi miniştri şi directorul serviciilor de informaţii şi-au dat demisia în ultimele două săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri