Proteste violente în Muntenegru. Oamenii cer demisia premierului, aflat de 25 de ani la putere

Data publicării:
proteste muntenegru

Cincisprezece polițiști au fost răniți, între care unul grav, iar 24 de manifestanți au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Parlamentarul Andrija Mandic, unul dintre organizatorii protestelor, a fost reținut, a anunțat ministrul de interne. Protestele au fost convocate de principalul partid al opoziției din Muntenegru, Frontul Democrat, de dreapta.

În cursul serii, în mai multe puncte din capitala Podgorița au avut loc ciocniri sporadice între polițiști și manifestanți mascați, caree aveau un comportament agresiv.

Manifestanţii au protestat pentru a treia oară în decurs de o săptămână. Ei cer demisia premierului şi alegeri libere şi corecte, care să fie organizate de un guvern de tranziție. În mod normal, alegerile legislative sunt prevăzute pentru începutul anului 2016.

Cel vizat de proteste este Milo Djukanovici, politician aflat de 25 de ani la conducerea Muntenegru. Lider încă de pe vremea lui Slobodan Miloșevici, când Muntenegru și Serbia formau o singură țară, Djukanovici a fost preşedinte, apoi a avut şase mandate de prim-ministru. „Milo hoțul!” și „E terminat!” au strigat protestatarii în fața Parlamentului. Ei spun că liderul muntenegrean este corupt și a distrus țara.

În cursul nopții, autoritățile au scos blindatele pentru a patrula pe străzile capitalei.

Până acum, Djukanovici a respins apelurile de a demisiona și a propus ca alegerile să fie convocate după reuniunea NATO din decembrie, când Muntenegru ar urma să primească invitația de a intra în Alianța Nord-Atlantică. Premierul acuză opoziția că încearcă să împiedice aderarea țării la NATO. El s-a declarat convins că în spatele manifestațiilor din Muntenegru se află Rusia, ale cărei relații cu Alianța sunt tensionate din cauza crizei din Ucraina.

„Niciodată în NATO” proclama, într-adevăr, o pancartă ținută sâmbătă de un manifestant, relatează AFP. Însă alți participanți la miting au spus că această chestiune nu este importantă. Protestele nu au ca obiect NATO sau Rusia, ci sărăcia de care suferă populația, a declarat unul dintre manifestanți.

Și săptămâna trecută poliția a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe zecile de protestatari care campau de trei săptămâni în fața Parlamentului pentru a cere demisia premierului. Incidente au avut loc și la 18 octombrie, când manifestanții au aruncat cu pietre și gaz iritant în polițiști, iar aceștia au răspuns recurgând la gaze lacrimogene.

La cei 53 de ani ai săi, Milo Djukanovici se menține la putere de 25 de ani. După alegerile parlamentare din octombrie 2012, a devenit premier pentru a șasea oară. A fost și președinte al Muntenegrului, din 1998 până în 2002, când statul federal pe care îl forma Muntenegru cu Serbia a trecut prin războiul din Kosovo.

Muntenegru și-a obținut independența pașnic, în iunie 2006, în urma unui referendum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri