Protestele antiprezidențiale din Serbia iau amploare

Data actualizării: Data publicării:
Presedintele serbiei Alekandar vucic cu mana la cap
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei Foto: Guliver/GettyImages
 Cel mai mare bloc de opoziţie din Serbia a început luni boicotarea Parlamentului naţional şi a consiliilor locale, în semn de solidaritate cu protestele împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, relatează dpa, citată de Agerpres.

Embed from Getty Images

„Nu vom mai participa până când nu vor fi îndeplinite solicitările protestelor 'unul din cinci milioane' şi până când nu vor fi create condiţiile pentru alegeri libere şi corecte”, a transmis într-un comunicat Alianţa pentru Serbia (SZS).

La Belgrad au avut loc proteste în fiecare sâmbătă de la începutul lunii decembrie, iar în ultimele săptămâni acestea s-au extins şi la alte 20 de oraşe mai mici sau mai mari.

Sloganul „unul din cinci milioane” a fost ales după ce Vucic a bagatelizat protestele, spunând că nu se va supune nici unei singure solicitări, „chiar dacă ar fi cinci milioane”.

Organizatorii îl acuză pe Vucic că exercită un control asupra mass-media şi cer crearea unui cadru corect pentru alegeri.

Ca preşedinte, Vucic nu are decât câteva puteri formale, dar controlează mass-media şi economia prin formaţiunea sa, Partidul Progresiv, care domină Parlamentul.

„Nu vrem să fim parte la o democraţie de faţadă şi să oferim legitimitate unui regim totalitar care înăbuşă orice opoziţie şi îi tratează pe rivalii politici ca inamici ai statului”, a precizat SZS.

Alianţa pentru Serbia regrupează 24 de partide şi mişcări din diferite părţi ale spectrului politic.

Organizatorii mișcării protestatare, care atrage în mod regulat mulţimi de până la 20.000 de persoane, au refuzat până acum să se alinieze vreunui partid, nici măcar SZS.

Protestatarii susţin că majoritatea politicienilor de opoziţie au guvernat înainte ca Vucic să ajungă la putere în 2012 şi că au eşuat în a implementa reforme pentru a preveni abuzurile şi corupţia în guvern. 

Cine este Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic, fost premier al Serbiei, a fost ales președinte încă din primul tur de scrutin la alegerile din aprilie 2017.  

În vârstă de 48 de ani, Aleksandar Vucic s-a făcut remarcat ca politician ultranaţionalist, însă apoi şi-a mai domolit discursul politic şi a devenit un centrist proeuropean, mai ales după ce a fost desemnat premier, în 2014. El nu a avut practic adversari în alegerile prezidenţiale din 2017, deşi oponenţii săi l-au acuzat că riscă să devină un preşedinte autoritar. Candidatul situat pe locul al doilea a obţinut doar 16 procente din voturile exprimate.

Imediat după alegerea lui Vucici, oamenii au ieșit în stradă să protesteze și să critice ceee ce ei numeau atunci „începutul dictaturii" şi fraudarea votului. 

Luna trecută, președintele Vucic l-a primit la Belgrad pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Citiți și: 

Președintele Aleksandar Vucic: Serbia este un partener de încredere al Rusiei

Presupus atentat dejucat la adresa lui Vladimir Putin, înaintea vizitei în Serbia

Simbol de vasalitate? Care este „schepsisul” Ordinului „Aleksandr Nevski”, oferit de Putin președintelui Serbiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri