Mandat european de arestare pentru Puigdemont. El anunţă că e dispus să candideze chiar şi din Belgia

Data actualizării: Data publicării:
Carles Puigdemont
Foto: Guliver/Getty Images

Un judecător spaniol a emis un mandat naţional şi internaţional de arestare a lui Carles Puigdemont, fostul premier al Cataloniei, aflat acum în Belgia. Procurorul general al Belgiei a anunţat că studia dosarul înainte de a pune în aplicare decizia judecătorului spaniol de arestare a liderului catalan.

Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Gulliver/GettyImages

Între timp, Partidul Democratic Catalan al fostului premier a cerut forţelor politice să îşi unească forţele pentru apărarea democraţiei.

Însă, arestarea mai multor lideri secesionişti şi fuga lui Carles Puigdemont în Belgia pune în dificultate planul catalanilor pentru alegerile din 21 decembrie, scrie presa spaniolă. Sunt 8 demnitari arestaţi preventiv. Unul singur a ieşit, după ce a plătit cauţiunea de 50.000 de euro stabilită de instanţă.

Chiar şi aşa, liderul separatiştilor este decis să candideze chiar şi din Belgia. Madridul nu se opune candidaturilor, atât timp cât separatiştii nu primesc o condamnare la închisoare până pe 21 decembrie.

„Sunt pregătit să candidez. O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate. Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania (...) Nu cu un guvern în închisoare pot fi alegeri normale, independente, libere”, a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

După ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă în urma declarației de independență votată de parlamentul catalan, el a venit în Belgia împreună cu patru dintre foștii săi miniștri, sperând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras și pe ceilalți membri ai fostului executiv catalan rămași în Spania, cu excepția unuia singur, eliberat pe cauțiune după o noapte de arest.

Puigdemont a negat în interviu că ar fi ''fugit'' din Spania și a susținut că a venit în Belgia pentru a evita un val de violențe în Catalonia și pentru a-și pregăti apărarea în instanță, afirmând apoi că ar dori să se predea „adevărate justiții (belgiene), nu justiției spaniole”.

Dar Parchetul spaniol a emis pe numele său și al celorlalți patru foști miniștri un mandat european de arestare ce va fi remis autorităților belgiene cu solicitarea de a-i reține și extrăda către Spania.

Tot la Bruxelles, Adunarea Națională Catalană (ANC) a convocat vineri în fața sediului Comisiei Europene un protest față de încarcerarea liderilor separatiști catalani. Dar Comisia Europeană a transmis în aceeași zi că problema inculpării acestora ține strict de competența justiției spaniole și respectă independența acesteia. Conform surselor din anturajul lui Puigdemont, citate de agenția EFE, acesta din urmă nu va participa la manifestație.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri