Puși de fugă de criza forței de muncă, antreprenorii români au descoperit țara din Europa în care afacerile lor prosperă

Data actualizării: Data publicării:
bratislava

Numărul companiilor românești deschise în Slovacia a crescut spectaculos în ultimii ani, arată o analiză a companiei de consultanță Bisnode, care a evaluat dezvoltarea firmelor deschise de cetățeni români, în ultimii șase ani, scrie Spectator.

În 2013 existau în Slovacia 620 de companii românești. Însă numărul lor a ajuns la 1.362 până la finalul lui 2018, ceea ce înseamnă o creștere cu 120%. Cea mai mare creștere a avut loc în intervalul 2017-2018, când antreprenorii români au pus bazele a 165 de noi companii în Slovacia.

„Interesul antreprenorilor români pentru a-și deschide companii în Slovacia este legat de situația pieței forței de muncă din România, unde firmele nu găsesc oameni să angajeze”, a explicat un analist Bisnode.

Un trend asemănător a fost observat și în Cehia, acolo unde numărul companiilor deținute de români a crescut cu 179% din 2014 până în 2018.

Atât în Slovacia, cât și în Cehia, majoritatea companiilor românești operează în domenii precum comerțul, în servicii, transporturi sau construcții.

Citiți și:  Firmele românești încep să se mute în Estonia

               A doua „revoluție fiscală” trimite banii investitorilor în Bulgaria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri