Putin și Poroșenko au discutat despre un eventual armistițiu

Data publicării:
putin ameninta - kremlin-1.ru

FOTO: kremlin.ru

Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au vorbit despre posibilitatea încheierii unui „armistiţiu în zona de operaţiuni militare din sud-estul Ucrainei”, a dezvăluit Kremlinul. Preşedintele Federaţiei Ruse şi-a exprimat îngrijorarea față de evoluția situției din teren și a subliniat importanţa asigurării securităţii jurnaliştilor în Ucraina. La rândul său, Petro Poroşenko a promis că autorităţile ucrainene vor deschide o anchetă pentru a se stabili circumstanţele în care cei doi jurnailişti ruşi au murit, a precizat Kremlinul.

„Petro Poroşenko a prezentat condoleanţe pentru moartea unor reprezentanţi ai presei ruse şi i-a dat asigurări preşedintelui că o anchetă va fi efectuată sub conducerea sa”, a anunţat cabinetul lui Putin, citat de AFP.

Marţi, Igor Korneliuk, un jurnalist al grupului de televiziune VGTRK, a fost ucis în urma unui bombardament al forţelor ucrainene în apropiere de Lugansk (estul Ucrainei).

Postul de televiziune VGTRK a confirmat ulterior decesul unui alt angajat, Anton Voloşin, un inginer de sunet care a fost dat dispărut şi al cărui trup neînsufleţit a fost găsit de rebeli într-o zonă de operaţiuni militare.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi jurnalişti vor fi repatriate miercuri.

Potrivit Reporters sans frontières, cinci jurnalişti au fost ucişi de la începutul anului în Ucraina.

Situația la zi în Ucraina 

Explozia care a luat viaţa celor doi jurnalişti ruşi s-a petrecut chiar în timp ce aceştia filmau un schimb de focuri între separatişti şi armata ucraineană, în apropiere de oraşul Lugansk. Martorii spun că armata ucraineană a aruncat o mină asupra unui punct de control instalat de militanţii proruşi. În urma deflagraţiei, inginerul de sunet de la Russia24 a murit pe loc, iar reporterul a decedat la spital din cauza rănilor.

Pe de altă parte, tot marți, gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, cel mai lung din lume, care alimentează mai multe ţări din Europa Centrală şi de Vest a fost zguduit marți de o puternică explozie . Flăcările au ajuns la peste 200 de metri înălţime. Autorităţile ucrainene spun că nimeni nu a fost rănit, dar că nu au găsit încă o explicaţie pentru deflagraţie.

În vreme ce violenţele macină zi de zi estul Ucrainei, nici sudul ţării nu este ocolit de confruntări. Zeci de protestatari s-au luat la bătaie cu forţele de ordine în apropierea consulatului Rusiei din Odessa, după ce manifestanţii au vrut să atace reprezentanţa diplomatică. Violenţele vin într-un context diplomatic tot mai tensionat între Rusia şi Ucraina. Preşedintele ucrainean Petro Pororoşenko a anunţat sistarea oricărei cooperări militare cu Rusia şi a cerut armatei să securizeze graniţa cu marele vecin de la est. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri