Sari la conținut

Radoslaw Sikorski: Vladimir Putin a propus Poloniei să împartă Ucraina cu Rusia. Oficialul polonez face precizări

Radoslaw Sikorski (Foto: Wikipedia) 

Actualizare 12:00: Radoslaw Sikorski pare să respingă unele afirmații din interviul acordat revistei americane Politico, în care a spus că Vladimir Putin a propus Poloniei să împartă Ucraina.

Interviul pentru Politico nu a fost autorizat și unele declarații au fost răstălmăcite”, a spus Radoslaw Sikorski, pe contul său de Twitter, potrivit TheNews.pl.

Reacții vin și de la Kremlin. Un purtător de cuvânt a declarat pentru cotidianul rus RBK că interviul este „absurd”, adăugând că Moscova nu intenționează să comenteze afirmațiile fostului ministru de Externe al Poloniei.

În același timp, Ben Judah, jurnalistul american de la Politico, a declarat pentru postul de televiziune polonez TVN24 că „nu știe sigur la ce s-a gândit Radoslaw Sikorski”, atunci când a spus că unele comentarii au fost răstălmăcite. Ziaristul a precizat că în Statele Unite nu se obișnuiește ca jurnaliștii să ceară acordul de publicare din partea politicienilor.


Vladimir Putin „a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei”, declară Radoslaw Sikorski, la vremea respectivă ministru de Externe, într-un interviu pentru Politico.

Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis... Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună”, mai spune Radoslaw Sikorski.

„Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat”, afirmă Sikorski.

Drumul către actualul conflict din Ucraina a început încă din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirmă că intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin „a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei”.

Kremlinul a ameninţat, în cursul summitului, că va răspunde militar dacă Ucraina sau Georgia se alătură Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, forţele ruse au purtat un război-fulger pe teritoriul Georgiei.

Politico scrie în acest material, semnat de Ben Judah şi intitulat „Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-şi consolida dictatura”, că „serviciile ucrainene de informaţii indică faptul că agenţi operativi ruşi au început să vină în Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010”, evocând totodată faptul că agenţi ai Kremlinului au discutat în mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene în vara lui 2013. Sikorski afirmă că intenţiile Rusiei cu privire la Crimeea au început să-l alarmeze în 2011 şi 2012, când Putin a început să viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclişti ruşi în peninsulă.

Însă semnalul de alarmă a fost tras la Ministerul polonez de Externe în vara lui 2013.

„Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna”, afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia.

„Dar, în timp ce făceau deja calcule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe (fostul preşedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că (acesta) voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)”, afirmă Sikorski.

„Însă în noiembrie 2013 s-a întâmplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversaţiilor noastre, cred că Putin i-a spus ceva la Soci. Cred că Putin l-a şantajat pe Ianukovici: acum ştim că se scoteau săptămânal ori de ori pe săptămână bani (furaţi de la bugetul ucrainean) într-un transfer de fonduri. Şi cred că i-a spus: Nu semna Acordul de Asociere, altfel luăm Crimeea. De asta a cedat”, a adăugat fostul ministru de Externe.