Radu Magdin: BREXIT-ul urcă România pe locul șase ca putere de vot în UE

Data publicării:
magdin

„Cetățenii și-au spus cuvântul și au decis ieșirea Marii Britanii din UE. Cu siguranță, Cameron regretă acum decizia sa cu privire la convocarea referendumului, cum de altfel vor regreta și cetățenii britanici în anii următori, pe măsura înțelegerii complete a consecințelor ieșirii din UE”, a declarat Magdin, vineri, pentru Agerpres.

În opinia sa, pe termen scurt, Marea Britanie va cunoaște o perioadă de haos, pentru că vor exista presiuni de demisie la adresa premierului Cameron, nu doar din partea UKIP, ci și a unei părți a colegilor săi și a laburiștilor.

„O variantă în care parlamentarii pro-europeni în majoritatea lor, de la Londra, ar vrea să ignore rezultatul referendumului, teoretic consultativ, este puțin probabilă: la următoarele alegeri populiștii ar câștiga masiv. Indiferent dacă David Cameron mai rămâne o perioadă ca premier, va fi contestat în creștere, inclusiv la conducerea conservatorilor, de la către Boris Johnson sau Michael Gove, ambii activi în campania Leave”, a mai spus analistul.

El a menționat o serie de „lovituri” la adresa Londrei care au apărut deja după anunțarea rezultatului referendumului: cursul lirei sterline și „informațiile cu privire la ratingul de credit AAA acum considerat nesustenabil”.

„Vor urma, foarte probabil, mesaje pentru un nou referendum în Scoția și va fi agitație în Irlanda de Nord. Dușmanii Regatului Unit nu îl mai vor unit, ci partajat, cu influența mult slăbită. Se vor închide mai multe uși în fața Londrei în Europa continentală pe principiul "dacă voi nu ne vreți, nici noi nu vă vrem". La Bruxelles acum există o tensiune între două viziuni: să tratăm dur Marea Britanie ca semnal pentru alți "doritori" sau să facem o despărțire elegantă, dar fără compromisuri”, a afirmat Magdin.

În ceea ce privește UE, consultantul politic anticipează o reacție puternică „pro-integrare” din partea Bruxelles-ului și a statelor pro-integraționiste. Potrivit acestuia, un astfel de gest ar fi singura modalitate în care, din punct de vedere politic, UE și statele respective nu ar da dovadă de slăbiciune și ar arăta că merg și mai puternic pe calea proiectului european.

„Altfel, oficialii europeni ar fi în defensivă în fața cererilor populiștilor din Olanda și Franța pentru referendumuri similare și la ei. Oricum, mesajele populiste se vor accentua în Europa. Moscova, care și finanțează o parte dintre partidele populiste sau extremiste, are azi o zi splendidă: UE și Marea Britanie ies slăbite, iar încrederea în proiectul european în sine e pusă sub îndoială”, consideră Radu Magdin.

El apreciază, însă, că în acest moment cuvântul-cheie cu privire la ce se va întâmpla după Brexit e „incertitudine”.

„Sunt prea multe variabile în joc, atât la Londra, cât și la Bruxelles, Berlin, Paris și în alte capitale. Incert este de exemplu când începe negocierea termenilor de plecare. Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene stabilește procedurile pentru retragerea unui stat membru din UE: statul notifică dorința de retragere din club și UE trebuie apoi să negocieze un acord de retragere. Votul de ieri nu e o notificare în sine, rămâne de văzut dacă se va face la Summitul din 28-29 iunie. Odată invocat articolul 50, urmează o perioada de doi ani în care să negocieze noile condiții de colaborare, inclusiv chestiunile-cheie legate de munca cetățenilor UE în Marea Britanie și cea privind accesul la piața comună”, a adăugat Magdin.

Referindu-se la efectele pe care Brexitul le va avea asupra României, analistul susține că ele se vor resimți cel mai mult la nivelul comunității românești din această țară.

Pe de altă parte, Radu Magdin crede că prin ieșirea Marii Britanii din UE România își pierde „un aliat conștient de pericolul rusesc”.

„Faptul că Romania trece de pe locul 7 la locul 6 la capitolul putere de vot după ieșirea Marii Britanii nu este neapărat o bucurie. În perioada imediat următoare putem juca mai bine cartea Schengen, Polonia va avea mai mare nevoie de noi - Varșovia pierde mult din Brexit - și putem oferi și un sprijin elegant britanicilor în procesul de ieșire. De asemenea, România eurofilă se va mula bine cu noile planuri franco-germane de integrare accelerată la nivelul UE”, a mai spus consultantul politic Radu Magdin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri