Raport al Comisiei Europene: Imigranţii nu sunt o povară pentru ţările care îi primesc

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET-1

Berlinul i-a cerut în repetate rânduri Comisiei Europene să ia măsuri pentru a opri ceea ce germanii numesc "imigraţia sărăciei". Expresia face referire la persoanele sărace din estul Europei, care vin în statele bogate doar pentru ajutoarele sociale. Executivul european contrazice însă Berlinul.

Un nou studiu, citat de Deutsche Welle, arată că imigranţii din estul Europei nu sunt deloc o povară pentru sistemul social din statele gazdă. Din contră, cel mai adesea ei încep să contribuie la bunăstarea generală, iar asta în timp scurt.

Aceşti nou-veniţi sunt, de fapt, mult mai calificaţi decât populaţia ţărilor-gazdă, iar multe dintre aceste ţări îi ajută să găsească rapid un loc de muncă, imigranţii devenind astfel contributori la fondurile respective”, scrie Deutsche Welle.

O părere total opusă exprima la începutul săptămânii ministrul german de Interne, la reuniunea consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Hans-Peter Friedrich spunea că Berlinul nu mai poate accepta est-europenii care vin acolo doar ca să ceară.

Am nevoie de o declaraţie clară din partea Comisiei Europene: dacă putem să-i trimitem înapoi în ţările de origine pe cei care vin doar pentru ajutoarele sociale şi dacă putem să le impunem o interdicţie de a se întoarce în Germania”, a spus Hans-Peter Friedrich.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, s-au arătat ingrijorate şi de faptul că, de la 1 ianuarie 2014, restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate pentru români şi bulgari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri