Raport devastator al ONU cu crimele de război comise de ruși: Bătrâne și copii violați, execuții prin decapitare, deportări și tortură

Data publicării:
Investigatori care scot trupuri din morminte.
Crime de război, inclusiv viol, tortură, execuții și detenție a copiilor, au fost comise de Rusia în zonele pe care le-a ocupat în Ucraina. Foto: Profimedia

Crime de război, inclusiv viol, tortură, execuții și detenție a copiilor, au fost comise de Rusia în zonele pe care le ocupa în Ucraina, a declarat vineri șeful unui organism de anchetă mandatat de ONU, relatează Reuters.

Comisia este una dintre primele organisme internaționale care a ajuns la o concluzie pe baza dovezilor din teren. Ucraina și aliații săi occidentali i-au acuzat pe soldații ruși de o mulțime de abuzuri de la invazia din 24 februarie, dar Moscova a respins în mod regulat acuzațiile, catalogându-le drept „o campanie de defăimare”.

„Pe baza dovezilor adunate de Comisie, aceasta a concluzionat că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, cu sediul la Geneva.

El nu a precizat câte crime au avut loc, dar a spus într-un interviu ulterior că „un număr mare” a fost comis de militarii ruși și doar două cazuri de către Ucraina, care implică maltratarea soldaților ruși.

Rusia neagă că a atacat în mod deliberat civili în timpul a ceea ce numește „operația sa militară specială”.

Moscova a fost chemată să răspundă acuzațiilor la ședința consiliului, dar scaunul unde trebuia să se afle un reprezentant rus a rămas gol. Nu a existat nicio reacție oficială imediată din partea Rusiei, scrie Reuters.

Anchetatorii comisiei, creată în martie, au vizitat 27 de locuri și au intervievat peste 150 de victime și martori în zonele Kiev, Cernihov, Harkov și Sumî controlate anterior de Rusia.

Ei au găsit dovezi ale unui număr mare de execuții, inclusiv cadavre cu mâinile legate, gâtul tăiat și răni împușcate în cap, a spus Mose.

El a spus că anchetatorii au identificat victime ale violenței sexuale cu vârsta cuprinsă între patru și 82 de ani. În timp ce unii soldați ruși au folosit violența sexuală ca strategie, comisia „nu a stabilit niciun model general în acest sens”, a adăugat Mose.

Ca reacție la discurs, mai multe țări au sugerat că abuzurile militarilor ruși au fost transformate în crime împotriva umanității. „Până acum nu am ajuns la concluzia că există crime împotriva umanității”, a spus Mose, adăugând că acestea sunt constatări preliminare și strângerea de dovezi și analiza continuă.

În continuare, Comisia își va îndrepta atenția asupra acuzațiilor de înființare a unor lagăre de „filtrare” în zonele ocupate de ruși, pentru procesarea prizonierilor ucraineni, precum și asupra transferului forțat de persoane și adopție de copii ucraineni în Rusia.

Ucraina și alte națiuni au cerut comisiei să investigheze și o groapă comună din apropierea orașului Izium, în estul Ucrainei, unde au fost găsite sute de cadavre.

„Dacă sunt lăsate fără răspuns, (încălcările Rusiei) ne vor trage într-o lume întunecată a impunității și a permisivității”, a declarat reprezentantul Ucrainei, Anton Korinevici, în fața consiliului. Mose a spus că intenționează să investigheze mormintele de la Izium.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri