Raport exploziv, publicat la Chișinău. Oameni de afaceri și politicieni, implicați în „Furtul secolului”

Data publicării:
lucinschi crop inquam

Din miliardul de dolari care a dispărut din trei bănci moldoveneşti, 750 de milioane au ajuns la mai multe firme off-shore, arată raportul firmei americane de audit care a plecat pe urma banilor. Iar beneficiarul delapidării ar fi fost chiar cel care controla băncile, omul de afaceri Ilan Shor. Însă apar şi alte nume în raportul americanilor, cum ar fi cel al fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, acţionar la una dintre băncile delapidate.  

Raportul comandat de statul vecin societăţii americane de audit Kroll vorbeşte chiar de o întreagă reţea formată din demnitari moldoveni, foşti sefi ai vămilor, dar şi cetăţeni ruşi. Potrivit documentului, companiile controlate de omul de afaceri Ilan Shor au primit în total 750 de milioane de dolari sub formă de împrumut în decursul a doar două zile în noiembrie anul trecut.

Banii au fost livraţi de trei bănci controlate de acelaşi om de afaceri. Ei au fost transferaţi apoi în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Publicat de preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu (PDM), raportul americanilor ar putea fi incomplet, scrie presa de peste Prut, căci numele importante care apar sunt puţine.

Americanii au aflat că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au acordat în doar câteva zile din noiembrie anul trecut împrumuturi de 750 de milioane de dolari către mai multe firme din Moldova. Raportul arată că banii au părăsit Moldova şi au ajuns în conturile din Letonia ale mai multor firme off-shore înregisrtrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Americanii spun că delapidarea pare pusă la punct încă din 2012, când Ilan Shor a început să preia prin intermediari acţiuni la cele trei bănci delapidate. În 2011 a devenit acţional la una dintre bănci şi fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi, însă implicarea sa în acest caz este neclară. Americanii spun că în momentul acordării creditelor suspecte, omul de afaceri Ilan Shor controla cele trei bănci.

Omul de afaceri Ilan Shor a făcut prima declarație, după publicarea raportului, publicației Komsomolskaia Pravda, informează UNIMEDIA. „Noi studiem acest raport. În linii mari în el conține informații pe care noi le-am prezentat anterior, despre faptul că acea gaură financiară s-a creat înaintea venirii investitorului privat, iar noi a trebuit să o acoperim.  În ciuda informațiilor care au apărut, eu mă aflu la Chișinău, probabil comanditarii acestora și-ar dori ca eu să plec și adevărul să nu iasă la iveală. Eu nu voi proceda astfel și voi fi în Moldova până când adevărul nu va fi scos la iveală”, a spus omul de afaceri.

Shor are familia și multe afaceri în Rusia, dar legăturile lui cheie sunt cu lumea politică de la Chișinău. Numele lui este asociat de presa moldovenească cu cel al fostului premier Vlad Filat, care însă a negat întotdeauna orice legătură cu milionarul. De altfel, liderul liberal-democraților din R. Moldova (PLDM) a salutat desecretizarea raportului Kroll de către colegul său său de alianță, Andrian Candu (Partidul Democrat), președintele Parlamentului. El spune că desecretizarea raportului era necesară, pentru a se pune capăt suspiciunilor și speculațiilor politice, scrie UNIMEDIA.

Efecte în economie

Pe 30 noiembrie, la câteva zile după acordarea împrumuturilor, care reprezintă peste zece la sută din produsul intern brut al Moldovei, Banca Naţională de la Chişinău a preluat controlul celor trei bănci delapidate.

Raportul americanilor a fost publicat după ce, duminică, zeci de mii de moldoveni au ieşit în stradă la Chişinău şi au cerut ca situaţia celor trei bănci să fie clarificată şi ca Moldova să stea pe calea pro-europeană.

Dispariţia miliardului de dolari a produs un efect în lanţ în economie. Leul moldovenesc şi-a pierdut 25% din valoare faţă de finele anului trecut.

După o creştere economică de 9,2% în 2013, Moldova ar putea anunţa o scădere economică de 2% pe 2014.  

Aproape 50.000 de oameni au cerut duminică în stradă la Chişinău clarificarea cazului.

Citiți și:

Ce se ascunde în spatele alertelor cu bombă de la Chișinău 
Tensiune, proteste și pesimism în R. Moldova. Dan Dungaciu: Girarea elitei politice de la Chișinău, strategie de evitat pentru București

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri