Raport oficial. Condiții de cazare îngrozitoare pentru angajații abatorului din Germania unde 1.000 de români s-au infectat cu COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
Focar de coronavirus la cel mai mare abator din Germania
Focarul de la abatorul Toennies a dus la intervenția armaeti pentru izolarea zonei. Foto: GettyImages

Aproape 1900 de deficienţe au fost descoperite urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare pentru majoritatea angajaţilor est-europeni de la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbrueck, unde aproape 1.000 de români au fost infectați cu COVID-19, a anunțat ministrul sănătăţii din landul Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann.

Conform raportului prezentat de ministru în parlamentul landului, s-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare catastrofale, nereguli privind prevenirea incendiilor şi lipsa dezinfectantului, relatează dpa, citată de Agerpres.

Peste 1500 de lucrători de la Toennies au fost depistaţi ca purtători de coronavirus. Dintre aceștia, 996 sunt români, iar ceilalți sunt din Bulgaria și Polonia.

Miercuri, la trei săptămâni după ce abatorul a fost închis, municipalitatea din Rheda-Wiedenbrueck a anunţat că a permis firmei să îşi reia treptat activitatea. Personalul administrativ - circa 400 de angajaţi - poate reveni la serviciu, dar compania a comunicat că iniţial va fi vorba doar de un număr mic de persoane.

Mulţi dintre angajaţii noştri sunt încă în carantină, a spus purtătorul de cuvânt al Toennies, Andre Vielstaedte, în seara aceleiaşi zile.

Laumann a precizat că la sfârşitul lui mai au fost inspectate circa 650 de clădiri, unde erau cazaţi 5.300 de oameni. A fost necesară evacuarea a patru apartamente, din cauza deficienţelor structurale grave şi a pericolelor pentru sănătate, a arătat el.

În privinţa cazării muncitorilor agricoli, de asemenea în mare parte est-europeni, s-au găsit mai puţine neajunsuri. Laumann a menţionat că inspecţiile au fost posibile doar în contextul epidemiei de COVID-19, în mod obişnuit autorităţile din subordinea sa neputând face astfel de verificări. De aceea, premierul a cerut modificarea legislaţiei în această privinţă.

Până la sfârşitul lui mai, fuseseră controlate 250 de unităţi agricole şi clădiri unde erau cazaţi aproape 5.800 de muncitori sezonieri din sectorul respectiv. S-au constatat circa 170 de deficienţe minore.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri