Raport: România era nepregătită pentru aderarea la UE

Data actualizării: Data publicării:
comisia

România şi Bulgaria nu erau pregătite de aderare la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Dezvăluirea vine de la Curtea Europeană de Conturi, la mai bine de 9 ani, de la intrarea ţării noastre în blocul comunitar. Auditorii europeni spun că au cerut amânarea aderării pentru România şi Bulgaria, dar au fost refuzaţi.

Potrivit Euractiv, cu doar şase luni înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, raportul Curţii de Conturi Europene informa Comisia Europeană că România şi Bulgaria nu sunt pregătite pentru acest pas şi ar fi avut nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, astfel încât banii europeni să fie absorbiți într-un mod corect. Comisarul pentru extindere de atunci nici nu a vrut să audă.

În calitate de președinte al Comisiei pentru control bugetar, Istvan Fazakas l-a consultat atunci pe comisarul pentru extindere, Olli Rehn, care i-a spus: „Îmi pare rău, e prea târziu, mâinile mele sunt legate, decizia politică pentru ca Bulgaria și România să adere la 1 ianuarie (n.r. - 2007 ) a fost luată de către statele membre, la recomandarea Comisiei Europene", adăugând că singura lui sarcină era să se asigure că aderarea va avea loc la 1 ianuarie 2007, aşa cum era planificat.

Oficialul european nu e primul care face astfel de declaratii. Luna trecută, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu spunea cam acelaşi lucru: „Adevărul e că noi n-am fost pregătiţi să intrăm în Uniunea Europeană în 2007. Dar dacă nu intram în 2007, nu ştiu dacă mai intram şi pentru asta îmi asum toată responsabilitatea pentru că eu am negociat ca premier anul 2007 cu Romano Prodi. Şi m-a avertizat de atâtea ori că nu suntem pregătiţi. Inclusiv aici (n.r. Face un semn la cap) nu suntem pregătiţi”.

Auditorii europeni spun că o presiune de timp similară a avut loc în cazul aderării Croației în 2013. Ei adaugă că fac aceste dezvăluiri acum, la mai bine de 9 ani de la aderarea României şi Bulgariei, doar pentru a se asigura că astfel de decizii pripite nu se vor mai lua în ceea ce priveşte viitoarele aderări la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri