Raport: Spionajul german a încălcat sistematic constituţia

Data actualizării: Data publicării:
germania

Agenţia Bundesnachrichtendienst (BND) este acuzată într-un raport guvernamental al reprezentantului pentru protecţia datelor, care a fost dezvăluit presei germane, că a încălcat în mod sistematic constituţia prin utilizarea datelor persoanele ale cetăţenilor germani în lipsa unei baze legale, transmite Local.de, citată de News.ro.

germania

„BND a colectat şi folosit în mod sistematic date personale în lipsa unei baze legale”, a susţinut în raport comisarul federal german pentru protecţia datelor, Andrea Vorhoff.

Comisarul Vorhoff are obligaţia de a se asigura că agenţiile guvernamentale nu încalcă drepturile constituţionale ale cetăţenilor germani prin utilizarea datelor personale. Din această poziţie, comisarul a realizat un studiu despre modul în care agenţii BND monitorizează datele de telecomunicaţii.

Într-un raport de 60 de pagini, comisarul federal pentru protecţia datelor a atras atenţia că BND a încălcat „în mod sistematic şi regulat” constituţia statului german şi a catalogat acţiunile spionajului drept „ilegale” în cel puţin 30 de circumstanţe.

De asemenea, Vorhoff a notat că monitorizarea comunicaţiilor unei singure persoane a dus la colectarea datelor personale a 15 cetăţeni germani care aveau contact cu suspectul.

„Potrivit legislaţiei germane, aceste baze de date trebuie să fie şterse în mod imediat. Nu trebuie să mai fie folosite aceste date personale”.

Andrea Verhoff s-a plâns că în timpul investigaţiei, agenţii BND au încercat în repetate rânduri să-i blocheze accesul la documente.

„BND a încercat în mod ilegal să-mi blocheze abilitatea de a supraveghea - prin urmare o analiză comprehensivă şi eficientă din partea mea nu a fost posibilă. Există încălcări grave ale legislaţiei”, a declarat aceasta.

Comisarul federal susţine că agenţii spionajului german au încercat, în special, să blocheze accesul acesteia la aşa-numiţii „selectori”, care identificau numerele de telefon şi adresele de e-mail folosite pentru operaţiunile de monitorizare.

Listele „selectorilor” sunt extrem de controversate de presa germană, care a susţinut anterior că BND a preluat aceste liste de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite şi le-a aplicat în propriile baze de date înainte de a verifica conţinutul acestora.

Politicienii de opoziţie au susţinut că acest raport confirmă poziţia în ceea ce priveşte activitatea ilegală a BND şi au acuzat executivul de încercarea de a ascunde raportul comisarului pentru protecţia datelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri