Raport: Sute de poliţişti britanici au abuzat sexual persoane vulnerabile

Data publicării:
politisti anglia

Sute de ofiţeri şi alţi angajaţi ai Poliţiei din Marea Britanie şi-au folosit autoritatea pentru a supune persoane vulnerabile la abuzuri sexuale, arată un raport publicat joi de Inspectoratul pentru Forţele de Ordine, citat de New York Times.

politisti anglia
Foto: Guliver/GettyImages

Printre victime de numără persoane supuse la abuzuri domestice, dependenţi de droguri şi alcool şi prostituate, dintre care o parte se aflau după gratii în momentul în care au fost agresate de ofiţeri, scrie News.ro.

Inspectoratul pentru Forţele de Ordine, care evaluează forţele de poliţie din Regatul Unit, a înregistrat 436 de acuzaţii de abuzuri sexuale comise de poliţişti în Anglia şi Ţara Galilor, în perioada martie 2014-martie 2016. Instituţia a numit dosarul „cel mai grav caz de corupţie cu care se confruntă serviciul”.

Şeful comisiei de anchetă, Mike Cunningham, a avertizat că aceste abuzuri reprezintă o încălcare impardonabilă a rolurilor ofiţerilor ca gardieni şi apărători.

„Ce poate fi mai rău decât un gardian care să încalce încrederea unei persoane abuzate? Nu poate exista o încălcare mai mare a încrederii publice (...). Este o exploatare a puterii prin care gardianul devine abuzator”, a subliniat el.

Ancheta a fost lansată la cererea premierului Theresa May, fost ministru de Interne, care şi-a exprimat îngrijorarea că victimele nu sunt luate în serios de ofiţeri.

Raportul vine în condiţiile în care Marea Britanie se confruntă cu o serie de scandaluri privind modul în care instituţiile, inclusiv presa, Biserica, echipele sportive, reacţionează la persoanele vulnerabile la abuz.

În februarie, o anchetă de trei ani a BBC a conchis că o cultură a fricii şi o atitudine prea tolerantă faţă de celebrităţi a permis ca Jimmy Savile, vedetă TV şi de radio, să supună la abuzuri sexuale 72 de victime, inclusiv copii. Showmanul, care a murit în 2011, la vârsta de 84 de ani, a violat cel puţin opt persoane, inclusiv un copil de opt ani, cât timp a lucrat la BBC.

Mai recent, lumea fotbalului a fost zguduită profund după ce Poliţia a anunţat că cel puţin 350 de oameni au depus în ultimele două săptămâni din noiembrie plângeri privind abuzuri la care au fost supuşi de antrenori ai echipelor de tineret din Regatul Unit. Dosarul a ajuns în atenţia publică după ce cel puţin şase jucători profesionişti de fotbal au povestit că au fost molestaţi în copilărie, când jucau la echipe de tineret.

În ultimii ani, în presă au apărut o serie de cazuri de abuzuri sexuale, dar mulţi se plâng că problema nu a primit suficientă atenţie.

În 2011, un ofiţer de poliţie din Northumbria, Stephen Mitchell, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a violat mai multe femei pe care le arestase sau le întâlnise la serviciu.

În octombrie, un alt ofiţer, Steven Walters, din Birmingham, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a molestat o femeie în locuinţa acesteia şi a agresat o alta în maşina sa de serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri