Raportul despre implicarea Marii Britanii în războiul din Irak: „Nu exista o amenințare iminentă din partea lui Saddam Hussein”

Data publicării:
GettyImages-avion de lupta Typhoon Marea Britanie

Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 17.34: Fostul premier britanic Tony Blair a acuzat raportul Chilcot privind intrarea Marii Britanii în războiul din Irak în 2003 de „minciună și înșelătorie.

 ACTUALIZARE 13.42: Sir John Chilcot, reponsabilul pentru ancheta privind implicarea Martii Britanii în războiul din Irak, a explicat că Regatul Unit nu se afla sub o amenințare „iminentă” din partea lui Saddam Hussein. De asemenea, el a precizat că în urma anchetei a concluzionat că Marea Britanie a ales să se alăture războiului din Irak înainte ca mijloacele diplomatice pentru obținerea păcii să fie epuizate.

„Acțiunea militară în Irak este probabil să fi fost necesară la un moment dat. Dar în martie 2003 nu exista o amenințare imimentă din partea lui Saddam Hussein. Majoritatea Consiliului de Securitate a susținut că inspecțiile și monitărizările ONU ar trebui continuate”,a spus Sir John Chilcot.

Sir John Chilcot a explicat că argumentele privind severitatea amenințării din partea Irak-ului, care ar fi avut arme de distrugere în masă, au fost prezentate cu o siguranță care nu se justifică de premierul de la acea vreme, Tony Blair. De asemenea, în ciuda avertismentelor explicite, consecințele invaziei au fost subestimate. În document se mai arată că pregătirea pentru Irak după înlăturarea lui Saddam Hussein au fost inadecvate și că Guvernul a eșuat în a-și atinge obiectivele stabilite.  

Oficialul a amintit că aceasta a fost prima dată când Londra a luat parte la o invazie şi la ocuparea unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial.

La finalul discursului lui Chilcot, raportul amplu va fi publicat online.

Obiectivul raportului de 2,6 milioane de cuvinte, redactat de John Chilcot, este identificarea lecţiilor care trebuie trase după invazia din 2003, condusă de Statele Unite.


Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite în 2003 în campania militară împotriva regimului condus de Saddam Hussein, după ce au apărut informaţii că acesta deţinea arme de distrugere în masă pe care intenţiona să le folosească împotriva Occidentului.

Decizia a fost luată de premierul din acea vreme, Tony Blair, dar în anii ce au urmat motivele care au stat la baza intervenţiei britanice în Irak au fost puse la îndoială, cu atât mai mult cu cât pierderile de vieţi omeneşti şi urmările invaziei au creat şi mai mult haos în regiune. Marea Britanie a pierdut 179 de soldaţi pe frontul din Irak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri