Raportul MCV pentru Bulgaria va critica mai multe numiri controversate în funcții-cheie

Data publicării:
comisia europeana cladire captura 1

 

Raportul Comisiei va fi prezentat miercuri, alături de cel al României, și va fi foarte aspru, potrivit Novinite.

Va include critici legate de mai multe numiri controversate, printre care cea a mogulului media Delian Peevski, care a fost numit în funcția de președinte al Agenției pentru Securitate națională. Numirea - retrasă în urma presiunii străzii - a atras luni de proteste prin care se cerea demisia premierului Plamen Oreșarski și a Guvernului său. 

În privința României, va continua să fie monitorizată la capitolul Justiție și anul viitor, se arată în schița raportului asupra progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Parlamentul ar trebui să se abțină de la modificări legislative care creează discriminare în fața legii, se mai arată în documentul intrat în posesia Digi24.

Proiectul de raport are două părți: una politică și una tehnică. Încă din startul părții politice a documentului se remarcă evoluțiile nefericite în privința respectării independenței justiției, încercările Parlamentului de a modifica, la finalul anului trecut, Codul Penal și de a impune amnisitia și grațierea printr-un proiect de lege.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri