Războiul nu se duce cu stomacul gol

Data publicării:
branza frantuzeasca

Meniu de cinci stele pentru militarii francezi implicaţi în operaţiunile din Siria. O echipă Reuters a filmat la bordul portavionului Charles de Gaulle, unde mâncarea bună este esenţială pentru a ţine sus moralul trupelor.

O zi obişnuită la bordul portavionului Charles de Gaulle. La fiecare 30 de secunde o aeronavă de luptă porneşte în misiune. Furnicarul de pe punte este egalat doar de agitaţia de la popotă. Zeci de mâini dibace pregătesc meniuri sofisticate pentru aproape 2.000 de militari. După cum spun chiar bucătarii, distanţa mare de casă şi focul luptei nu sunt, în niciun caz, o justificare pentru mâncare de proastă calitate. Mai ales că bucătăria franceză are o reputaţie de apărat.

Franck, bucătar şef: „Cultura gastronomică franceză este recunoscută peste tot în lume. Misiunea mea este să ridic moralul trupelor cu mâncare.”

Brânzeturile franţuzeşti nu lipsesc din niciun meniu, nici legumele proaspete sau peştele. La bord sunt provizii suficiente pentru 45 de zile. Şi chiar dacă în ierarhia militară fiecare are alt rang, la masă sunt toţi egali.

Pierre-Francois, bucătar: „Fiecare primeşte exact acelaşi fel de mâncare de la amiral până la marinar. Acelaşi meniu este preparat de 30 de bucătari pentru 2.000 de oameni.”

Portavionul francez a fost trimis în estul Mării Mediterane pentru a participa la operaţiunile militare împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Este însoţit de un submarin, mai multe fregate şi nave de realimentare, iar la bord are 24 de avioane de luptă Rafale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri