Reacția românilor din Londra, după difuzarea documentarului „Vin românii”

Data publicării:
ROMANI LONDRA

Postul britanic de televiziune Channel 4 a schimbat uşor abordarea în seria de documentare "Vin românii!". Faţă de prima parte, în al doilea episod, imigranţii români sunt prezentaţi într-o lumină ceva mai bună.

Personajele principale sunt tot oameni care fac cel mai prost plătite slujbe din Regatul Unit, dar reportajul aminteşte totuşi că mulţi români lucrează în domenii de înaltă calificare. Într-o cafenea londoneză, mai mulţi compatrioţi s-au adunat să urmărească şi să comenteze noul episod din documentarul "Vin românii!".

Mesajul transmis de filmul ăsta de Channel4 e altul şi este unul politic clar, este o campanie electorală. Nu am nimic cu libertatea presei, dar nu poţi să zici „Romanians are coming” şi să faci o copie proastă a lui Kusturiţa, gen Pisca albă, pisica neagră”, a spus Mihai Ilieş, român stabilit în Marea Britanie.

Românii din Londra cred că astfel de filme încurajează stereotipurile. „Toţi o să ne ducem la muncă, la studii şi o să ne privească lumea exact ca personajele care ne sunt prezentate şi oamenii se simt denigraţi. Efectiv se loveşte în identitatea naţională a României”, a spus George Bălan. 

Acum, românii din diaspora britanică vor să dea în judecată postul Channel 4 şi să-l aducă în situaţia de a-şi cere scuze publice. Dacă oamenii chiar se simt discriminaţi şi filmul îi afectează, atunci trebuie să analizăm acest lucru”, a spus Courtenay Barklem, avocat.

Primul episod, difuzat săptămâna trecută, a scos în stradă zeci de români din Marea Britanie, care s-au plâns că jurnaliştii britanici au selectat, cu rea voinţă, doar acel gen de imigranţi care-i pun într-o lumină proastă pe toţi românii din Regatul Unit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri