Reacția Ungariei după votul din PE: O „răzbunare meschină”

Data actualizării: Data publicării:
2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor
epa04920316 Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto speaks at the opening ceremony of the second logistics hall of Audi Hungaria Motor in Gyor, 120 kms west of Budapest, Hungary, 08 September 2015. EPA/CSABA KRIZSAN HUNGARY OUT

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Parlamentului European de a începe procedura represivă faţă de Ungaria este o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie şi că Ungaria va contesta hotărârea, relatează Reuters, citat de News.ro.

2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor
Foto: Agerpres

Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.

Szijjarto a adăugat că Ungaria va căuta căi legale de a contesta decizia, deoarece abţinerile nu au fost luate în considerare, iar asta, a afirmat el, schimbă rezultatul votului.

Astăzi, decizia Parlamentului European nu a fost altceva decât o răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie faţă de Ungaria. Decizia a fost luată într-un mod fraudulos şi contrar regulilor relevante ale tratatelor europene”, a declarat el.

La votul de miercuri au fost înregistrate 448 de voturi „pentru”, 197 „împotrivă” şi 48 de abţineri.

Moţiunea urmează să fie aprobată de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria să nu mai aibă drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocată de Polonia, aflată într-o situaţie similară.

Articolul 7 din Tratatul UE reprezintă cea mai radicală sancţionare ce poate fi impusă unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri