Video Recep Erdogan spune că 18.000 de refugiați au trecut în Europa. Imagini dramatice la granița Turciei cu Grecia

Data actualizării: Data publicării:
refugiati edirne

Mii de refugiați și imigranți au forţat sâmbătă granița dintre Turcia și Grecia și continuă să sosească alții, după ce președintele Recep Erdogan le-a permis să plece spre Europa. Trenuri și autocare pline se îndreaptă spre nord-vestul Turciei, de unde străinii speră că vor intra în Uniunea Europeană.

Între timp, televiziunea de stat din Turcia - într-un posibil demers propagandistic - spune că refugiații ar urma să-şi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și ţara noastră, iar de aici către Ungaria, până în vestul Europei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 18.000 de migranți au trecut granița spre Europa, după ce le-a premis să plece, iar numărul va ajunge la 25.000, chiar 30.000 în zilele următoare, scrie Mediafax, care citează BBC.

Turcia nu mai poate face față numărului mare de oameni care fug din cauza războiului civil din Siria, a motivat Erdogan.

La rândul său, Grecia a anunțat că a blocat mii de imigranți să intre „ilegal” din Turcia, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.

Suntem aici de două zile. Avem cu noi bebeluși și nu ne lasă să trecem. Folosesc gaze lacrimogene împotriva noastră. Nu avem mâncare, ce facem cu copiii noștri?” - spune un refugiat sirian.
„Nu găsim de lucru, totul e scump. Rudele noastre din Grecia ne-au spus că acolo se trăiește mai bine”, a explicat un altul motivul acestui exod.

Decizia lui Erdogan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.

Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, ca urmare a unei înțelegeri cu UE. Însă Erdogan a acuzat UE că și-a încălcat promisiunile.

Reacția UE: Observă „cu îngrijorare” afluxul necontrolat de migranți din Turcia

Uniunea Europeană observă cu „îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat sâmbătă comisarul european Ursula von der Leyen, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a spus ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Guvernul de la Atena a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a lua în discuţia problema migranţilor.

Ankara susţine că a fost nevoită să relaxeze controalele la graniţă pentru refugiaţii care încearcă să ajungă din Turcia în Uniunea Europeană, din cauza presiunii celor care vin din Siria, împinşi de avansarea forţelor siriene în bastionul rebel Idlib.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri