REFERENDUM. Catalanii vor vota pe 9 noiembrie pentru desprinderea de Spania şi crearea unui stat independent

Data publicării:
Artur Mas seful guvernului regional Catalonia anunta referendumul de independenta-AFP Mediafax Foto-JOSEP LAGO

Artur Mas, şeful guvernului regional Catalonia / Foto: Mediafax

Catalanii care se vor prezenta la referendum pe 9 noiembrie vor răspunde la întrebarea: Doriţi Catalonia să fie un stat? Dacă răspunsul este pozitiv, va fi şi o a doua întrebare: Doriţi ca aceast stat să fie unul independent?

Adepții separatismului susțin că regiunea Cataloniei a avut dintotdeauna o identitate culturală și lingvistică proprie, prin urmare merită să se autoguverneze. Ei spun că mişcarea a început cu mult timp în urmă, iar acum s-a intensificat din cauza acţiunilor venite din partea guvernului spaniol, iar lucrurile nu mai pot fi oprite.

Oficialii de la Madrid susţin însă că pe teritoriul Spaniei nu poate exista un alt stat independent. Mai mult, ministrul spaniol al Justiţiei a declarat că acest referendum nu va avea loc.

În condiţiile anunţării referendumului, Jose Manuel Barroso a declarat că nu este de competenţa Comisiei Europene să se pronunţe asupra chestiunilor interne din Spania. Oficialul a precizat că, în cazul declarării independenţei, Catalonia ar rămâne în afara Uniunii Europene.

Pe de altă parte, agenţia financiară Moody's a avertizat că eventuala secesiune a Cataloniei constituie un mare risc pentru economia Spaniei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri