Sari la conținut

Referendum în Catalonia | Jumătate dintre şcoli, sigilate de poliție

Poliţia spaniolă a sigilat, sâmbătă, peste jumătate din şcolile din Catalonia în care ar urma să aibă loc votul pentru referendumul privind independenţa, anunţă news.ro.

Preparations Are Made Leading Up To The Catalan Independence Referendum

FOTO: Guliver / Getty Images

Conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru  referendum.

Surse oficiale au indicat, însă că 163 de şcoli în care fuseseră organizate secţii de vot au fost ocupate de familii. Susţinătorii referendumului au rămas pe timpul nopţii în şcoli, pentru a preveni aplicarea unui ordin al şefului poliţiei regionale catalane vizând evacuarea şi închiderea secţiilor de vot până duminică, la ora 6 dimineaţa, votul fiind programat să înceapă la ora 9.00.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Scrutinul a fost declarat însă ilegal de Guvernul de la Madrid, care a trimis poliţişti să confişte buletine de vot.

 

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan, unde separatiştii sunt majoritari după alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenţa Cataloniei. Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constituţională spaniolă, reamintește news.ro.

Pentru premierul spaniol, Mariano Rajoy, scenariul independenţei este imposibil, pentru că este contrar Constituţiei spaniole, care garantează unitatea ţării.

Carles Puigdemont, fost jurnalist şi susţinător vechi al independenţei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este susţinut în unanimitate de formaţiunea sa. Ales preşedinte al Cataloniei în 2016, el este implicat într-un conflict cu Madridul, asigurând că votul va avea loc în pofida interdicţiei.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere a proporţiei celor care vor un vot. În total, 5,3 milioane de catalani sunt chemaţi la urne.

Liderii catalani recunosc că organizarea scrutinului va fi complicată, deşi 712 din totalul de 948 de administraţii locale şi-au dat acordul pentru vot sau au dat asigurări că îl vor tolera.

Dacă votul are loc, “da” ar urma să câştige, pentru că alegătorii favorabili independenţei vor fi cei motivaţi să încalce interdicţia de vot. Însă rata de participare va fi, probabil, scăzută, astfel că rezultatele nu vor prezenta prea mare credibilitate.

Însă represiunea lansată de Guvernul spaniol i-a subminat propria imagine în ţară şi în Europa. Separatiştii speră să iasă consolidaţi din această criză.