Ungurii, la vot | Referendum pe tema cotelor obligatorii de refugiați

Data actualizării: Data publicării:
Austria Opens The Border To Thousands Of Migrants
Foto: Gulliver/GettyImages

Ungurii sunt chemaţi duminică la vot, pentru a spune dacă sunt de acord cu acele cote obligatorii de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană. Sondajele arată că maghiarii nu vor imigranţi la ei în ţară. Dar este puţin probabil ca rezultatul consultării populare să schimbe ceva, în condiţiile în care oficialii de la Budapesta nu se pot opune unor decizii adoptate deja de Bruxelles.

Încetul cu încetul vor fi din ce în ce mai mulţi musulmani şi vom ajunge să nu mai recunoaştem Europa”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.

Avertismentul lui Viktor Orban şi-a atins scopul, fiindcă sentimentul de solidaritate cu refugiaţii este în cădere liberă în Ungaria. Anul trecut, 64% dintre maghiari i-ar fi ajutat într-un fel sau altul pe imigranţi. Acum, procentul e de doar 35%. Iar la întrebarea: câţi unguri NU îşi doresc ca imigranţii să vină în ţara lor, răspunsul e: 78%.

Refugiaţii nu vor fi niciodată unguri, nu vor munci niciodată, nu vor învăţa niciodată limba maghiară şi cred că vom avea numai probleme din cauza lor”, a spus un localnic.

Campania pentru referendum a fost agresivă, iar cetăţenii au fost avertizaţi că migranţii sunt responsabili de toate relele.

Autorităţile au gândit mesaje de genul "Ştiaţi că", iar toate răspunsurile sunt cu şi despre imigranţi. "Ştiaţi că atentatul de la Paris a fost comis de imigranţi?" Sau: "Știaţi că UE vrea să relocheze în Ungaria imigranţi, cât echivalentul populaţiei unui oraş?"

În unele localităţi au apărut, însă, şi postere de contra-campanie, ce vor să demonstrezeze superficialitatea ofensivei anti-imigraţie. "Ştiaţi că un maghiar de rând vede în cursul vieţii sale mai multe OZN-uri decât imigranţi? Votează NU!" - e unul dintre mesaje.

„Referendumul din Ungaria se referă în mare parte la susţinerea politică internă a partidului Fidesz. Susţinerea politică a Fidesz în Ungaria creşte când dezbaterea politică include migraţia şi scade când se referă la alte subiecte. Este vital pentru Fidesz să menţină migraţia pe agenda politică”, a declarat Csaba Toth, analist al Institutului Republikon.

În acelaşi spirit, autorităţile ungare sunt nemulţumite şi de faptul că alte ţări europene primesc imigranţi şi au mai lansat o campanie. Astfel, populaţia e sfătuită să evite mai multe oraşe europene, inclusiv Londra, pentru că ar fi fost ocupate de imigranţi şi nimeni nu ştie câţi dintre aceştia pot fi terorişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri