Sari la conținut

Referendumul din Crimeea. 95% au votat în favoarea unirii cu Rusia (rezultate parțiale)

Actualizare 22.30 Sunt comunicate primele rezultate oficiale. După numărarea a jumătate dintre sufragii, 95% dintre participanții la vot s-au pronunțat în favoarea alipirii Crimeei la Rusia, relatează CNN.

Actualizare 22.00 O delegaţie din Crimeea va merge, luni, la Moscova cu o cerere oficială de aderare la Federaţia Rusă.

Casa Albă a respins rezultatul referendumului din Crimeea şi consideră că acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare.

De asemenea, Uniunea Europeană a confirmat faptul că nu va recunoaşte rezultatele votului şi că va impune sancţiuni Rusiei.

În tot acest timp, preşedintele Vladimir Putin a părut interesat mai mult de ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, dar a transmis că Rusia va respecta rezultatul referendumului. 

Actualizare 20.05  Traian Băsescu: România consideră ilegal referendumul din Crimeea

Președintele Traian Băsescu anunță că România consideră ilegal referendumul din Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia. „Un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare” nu poate fi considerat democratic, spune Traian Băsescu în mesajul transmis imediat după închiderea urnelor în Crimeea. Șeful statului cere Rusiei să respecte Carta ONU, dreptul internațional și Memorandumul semnat la Budapesta, prin care se angaja să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.


Vă prezentăm textul mesajului:

„România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia.

Totodată, un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională. Rezultatul previzibil și lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă "anexarea" Crimeei. 

Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta.

Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică.”  

Actualizare 20.00 Controversatul referendum din Crimeea s-a încheiat în urmă cu puţin timp, iar prezenţa la urne depăşise 73 la sută la ora 18.00. Este o prezență de aproape două ori mai mare decât cea înregistrată la în octombrie 2012 la alegerile pentru adunarea regională din Crimeea.

Autorităţile din republica autonomă nu au nici o emoţie cu privire la rezultatul consultării populare. Sondajele făcute arată că populaţia susţine în număr covârşitor alipirea la Rusia. Potrivit unui exit-poll publicat de Russia Today, 93% dintre alegători au votat în favoarea unirii cu Rusia.

Singura problemă este recunoaşterea internaţională a referendumului. Deja Uniunea Europeană a anunţat că scrutinul este considerat ilegal şi ilegitim.

Nici o organizație internațională majoră nu a monitorizat scrutinul, dar un grup de observatori din 23 de țări – un amestesc de ideologi antioccidentali și politicieni europeni de extremă-dreapta – au venit din proprie voință și au susținut o conferință de presă, sâmbătă seara, la Simferopol, scrie The Guardian.

Printre ei s-a numărat și un membru Jobbik, Bela Kovacs, care a spus că tot ce a văzut sâmbătă a fost conform cu standardele internaționale. El a spus că se așteaptă ca votul de vineri să fie corect și liber. Mulți dintre observatori s-au raliat împotriva Occidentului și au spus că prin recunoașterea independenței Kovoso, Vestul a deschis o cutie a Pandorei și trebuie să accepte rezultatul din Crimeea.

Actualizare 19.00 Aproximativ 6.000 de manifestanţi proruşi au organizat la Harkov, în estul Ucrainei, un miting-referendum pentru autonomie şi pentru „suveranitatea” limbii ruse. Acțiunea a avut loc în ciuda unei interdicții a justiției. Astfel de manifestări au fost interzise, duminică, în ziua votului de din Crimeea, unde locuitorii se pronunță pentru alipirea republicii autonome la Rusia. Un miting prorus a fost organizat și la Odesa.

Actualizare 18.40 Cancelarul german Angela Merkel i-a spus președintelui rus, Vladimir Putin, că doreşte ca mai mulţi observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să fie mobilizaţi în Ucraina, în puncte sensibile din estul țării. Cei doi au vorbit la telefon.

Actualizare 18.30 Manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile Parchetului şi Serviciilor Speciale (SBU) din Doneţk, un oraş rusofon situat în estul Ucrainei.

Actualizare 15.00. Igor Teniuk, ministrul ucrainean al Apărării, a anunţat încheierea unui armistiţiu cu ministerul rus al Apărării privind Crimeea până pe 21 martie, anunţă Reuters şi Guardian. Teniuk a făcut declaraţia în Kiev, fără a spune însă ce se va întâmpla după această dată.

Ca urmare a armistiţiului, trupele ucrainene vor rămâne în interiorul bazelor militare, iar trupele ruse nu vor încerca să preia controlul asupra acestor baze.  

Actualizare 12:00: De patru ore, în Crimeea se votează în cadrul referendumului care decide soarta republicii autonome. Comisia Electorală de la Simferopol anunţă că rata de participare este foarte mare, dar cei care au votat până acum sunt etnicii pro-ruşi, în timp ce tătarii şi etnicii ucraineni boicotează scrutinul.

Sunt peste o mie de secţii de vot în republica autonomă, însă ploile torenţiale au afectat activitatea unora dintre ele, după ce liniile de telefon şi curentul au fost întrerupte.

În acest timp, Kievul face noi acuzaţii la adresa Rusiei şi le reproşează autorităţilor de la Moscova că au mobilizat în Crimeea 22.000 de soldaţi, demers ce încalcă acordurile semnate.

Este un moment istoric, toată lumea va fi mulţumită. Începe o nouă eră. Atmosfera este foarte bună şi diseară vom sărbători”, a spus Serghei Aksionov, premierul Crimeei, unul dintre primii oficiali care au votat.


 

Foto: AFP/Mediafax

Actualizare 9:00: Premierul regiunii autonome este printre primii oficiali care şi-au exercitat dreptul de vot. Până în acest moment nu au fost semnalate nereguli.

Jurnaliștii AFP, citați de Mediafax, au observat aproximativ 20 de persoane care se pregăteau să voteze la Bahcisarai, principalul oraş al comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea scrutinului.


Locuitorii din Crimeea sunt chemaţi să decidă dacă vor unirea cu Rusia sau dacă vor să rămână în continuare parte a Ucrainei. Desfăşurarea scrutinului va fi monitorizată de observatori internaţionali, iar autorităţile au avertizat că orice încercare de tulburare a desfăşurării referendumului va fi împiedicată.

În ziua votului, orice adunare publică şi eventuale pichetări vor fi dispersate de poliţie pentru a evita orice probleme şi dificultăţi în funcţionarea secţiilor de votare.

Buletinele de vot pregătite pentru scrutin vor conţin două întrebări. Alegătorii trebuie să decidă dacă vor reunificarea cu Rusia sau dacă vor să rămână în continuare parte a Ucrainei.

Întrebările pentru referendumul din Crimeea:

- „Sunteţi pentru reunificarea Crimeei cu Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse?”

- „Sunteţi pentru revenirea Crimeei la Constituţia din 1992 şi statutul de parte a Ucrainei?"

Rezultatele preliminare ale referendumului vor fi anunţate imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora 20.00 (ora României), iar datele finale ale consultării populare vor fi date publicităţii luni dimineaţă.

Statele occidentale care sprijină noua putere de la Kiev au avut o ultimă încercare diplomatică pentru a împiedica referendumul din Crimeea. Însă Rusia a blocat, în Consiliul de Securitate al ONU, rezoluţia care ar fi interzis votul din republica autonomă din Ucraina.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, situaţia din Ucraina era extrem de tensionată. Încurajaţi de gestul oficialilor din republica autonomă, locuitorii din Doneţk au cerut şi ei un referendum asemănător celui din Crimeea. Peste cinci mii de oameni au manifestat la Doneţk, lângă statuia lui Lenin, şi au cerut organizarea unui referendum ca să ducă la alipirea acestei regiuni din estul Ucrainei la Rusia. Demonstraţia a avut loc la două zile de la confruntările violente dintre susţinătorii şi adversarii Moscovei din acest oraş, atunci când au murit doi oameni.

Regiunea Crimeei a făcut parte din Rusia până în 1954, când a fost cedată Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrușciov. Mulți dintre localnici (peste 60%) sunt etnici ruși care ar prefera să fie guvernați de Moscova, nu de Kiev.

în Crimeea se află și Flota rusă la Marea Neagră, dar Rusia a semnat, pe de altă parte, acorduri prin care și-a luat angajamentul că va respecta integritatea teritorială a Ucrainei.

Cifrele referendumului din Crimeea

Constituţia din 1992, adoptată după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 dar abolită rapid, prevede un statut independent în cadrul republicii Ucraina.

-Locuitorii din Crimeea vor trebui să aleagă duminică între alipirea regiunii lor la Rusia şi revenirea la o autonomie extinsă - o independenţă de facto - de care se bucurau în conformitate cu fosta Constituţie din 1992.

-Menţinerea status quo-ului în cadrul Ucrainei nu este luată în considerare.

-Nicio campanie publică nu este organizată în favoarea respingerii referendumului.

-Liderii comunităţii tătare, care reprezintă între 12 şi 15 la sută din populaţia peninsulei, au făcut apel la boicotarea acestuia, în timp ce susţinătorii rămânerii Crimeei în cadrul Ucrainei, care sunt deseori ameninţaţi sau intimidaţi, păstrează discreţia.

-Vicepremierul Rustam Temirgaliev a afirmat că peste 1.200 de birouri de vot vor fi deschise în regiune de la ora 08.00 (08.00 ora României) şi până la ora 20.00 (20.00 ora României).

-Aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt înregistrate pe listele electorale care datează din 2012.

-Rezultatul va fi validat în cazul în care rata de participare va fi de peste 50 la sută.

-Rezultatele definitive ale votului, care începe la ora locală 8.00 (8.00, ora României), urmează să fie anunţate luni dimineaţa.

-623 de jurnalişti de la 129 de instituţii media au fost acreditaţi pentru a relata despre referendum, monitorizat de 135 de observatori străini, veniţi din 23 de ţări. Aceşti observatori vor fi recunoscuţi cu ajutorul unui ecuson roşu, iar cei locali cu ajutorul unui ecuson albastru.

-Angajaţii unui institut de sondare a opiniei publice care vor anunţa rezultatele unei anchete la ieşirea de la urne vor purta, în schimb, o şapcă albă inscripţionată cu mesajul "Crimeea-Vot-Primăvară".

-Acelaşi Institut de Cercetare Sociologică şi Politică din Republica Crimeea a publicat săptămâna aceasta un sondaj care preconizează că 77% dintre votanţi se vor pronunţa pentru alipirea la Rusia. -Aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot au fost imprimate, corespunzând populaţiei de vârstă adultă, plus unu la sută.

-Bugetul alocat consultării, acoperit integral din fondurile regiunii, se ridică la suma de 16 milioane de grivne, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.

Etnii:

  • ucraineni de origine rusă - peste 60%

  • ucraineni - aproximativ 25%

  • tătari musulmani - între 12% și 15%