Refugiații blocați în Serbia ar putea trece prin România

Data publicării:
refugiati2

Refugiaţii blocaţi în Serbia şi-ar putea schimba ruta spre vestul Europei. Mii de oameni, care până acum aşteaptau o ocazie ca să treacă în Ungaria, ar putea veni prin România. Parlamentul de la Budapesta a decis că orice străin care intră ilegal în ţară va fi reţinut. Urmăriţi un reportaj în exclusivitate, realizat de o echipă Digi24 la Belgrad, într-o tabără de refugiaţi.

Zeci de migranti trăiesc în clădirile dezafectate din apropierea gării din Belgrad. Și-au amenajat locuințe aici și spun că este singura soluție până în momentul în care vor găsi o nouă cale care să le permită să ajungă în vestul Europei.

Parlamentul Ungariei a decis ca orice refugiat care încearcă să treacă graniţa ilegal să fie arestat. Un tânăr a mers mai bine de 5.000 de kilometri, din Afganistan până în Belgrad, dar aici, spune el, i-a fost spulberată şi ultima speranţă pentru o viaţă mai bună. Are rude care sunt deja în Germania, însă pe el îl ţin pe loc poliţiştii maghiari.

„O să merg în altă ţară, dar în acest timp o să mai încerc să trec graniţa, am încercat deja de 11 ori. O să stau aici, merg în Europa, într-o altă ţară, dar câtă vreme graniţa e închisă o să stau aici,” spune Faisal.

În Serbia, cei mai mulți migranți sunt în capitala țării. Mulți dintre ei au picat în plasa călăuzelor cărora le-au plătit chiar și câte 800 de euro pentru a ajunge în Occident, dar au fost abandonați. După anunțul Parlamentului maghiar, ei se gândesc să-și încerce norocul pe ruta din România.

„Această decizie este împotriva umanităţii pentru că noi nu vrem să stăm în Ungaria, ci doar să călătorim. Ungaria e ruta cea mai scurtă spre Europa. România este o variantă, dar la fel ca în Ungaria graniţa este foarte securizată,” se plânge un refugiat.

Până găsesc o soluție, ei trăiesc în condiții grele. În serile reci se încălzesc la un foc improvizat pe care ajung de multe ori să își pună chiar și hainele pentru a-l întreține.

„A fost un grup care a încercat graniţa, să treacă frontiera în Ungaria. Acum sunt foarte multe controale la graniţa, multe grupuri merg acolo cu călăuze, dar s-au întors în Serbia. Foarte mulţi oameni merg în România, România e bună. Sunt poliţişti, oameni, ne-au impresionat, dar problema e că dacă a trecut cineva din Bulgaria l-au trimis inapoi,” povestește un refugiat.

„E problema în Ungaria, aceasta graniţa e închisă, 5-10 au mers la graniţă ca să treacă, dar poliţiştii i-au întors în Serbia,” adaugă altul.

Anul trecut, peste 1.000 de migranți, organizați în 351 de grupuri, au fost capturați de polițiștii de frontieră români. Țara noastră a intrat oficial pe harta migrației în toamna anului 2015 când Ungaria a terminat de construit gardul de la frontieră cu Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri