Regele Charles va direcţiona veniturile obţinute de Crown Estate din energia eoliană către „binele public”

Data publicării:
regele charles la o intalnirecu oamenii
Regele Charles. Foto: Profimedia

Regele Charles al III-lea a cerut ca profiturile obţinute de Crown Estate (Domeniul Coroanei) din şase noi ferme eoliene offshore, estimate la 1 miliard de lire sterline, să fie utilizate „pentru binele public” în loc să fie alocate familiei regale, informează joi BBC.

Finanţarea publică a Casei regale britanice este asigurată în procent de 25% din profiturile obţinute de Crown Estate.

Însă regele Charles al III-lea doreşte să reducă acest procentaj, pentru ca sume mai mari de bani să rămână în conturile Trezoreriei şi să fie utilizate pentru cheltuieli publice.

Suveranul britanic a vorbit despre presiunile generate de creşterea costului vieţii de zi cu zi în discursul său oficial de Crăciun.

În discursul de Crăciun, regele Charles al III-lea a insistat asupra acestor presiuni sociale, iar acum pare să acţioneze pentru a evita o situaţie stânjenitoare ce ar fi putut fi marcată de o creştere a veniturilor obţinute de membrii familiei regale.

Crown Estate este un domeniu comercial administrat independent, ale cărui profituri ajung la Trezorerie - însă acele profituri sunt folosite ca reper pentru stabilirea nivelului de finanţare publică pentru familia regală, cunoscut sub numele de Sovereign Grant (Alocaţia Suveranului), care a fost anul trecut în valoare de 86,3 milioane de lire sterline.

Aceste profituri sunt aşteptate să crească semnificativ în urma contractelor semnate pentru dezvoltarea celor şase noi ferme eoliene offshore, care vor genera împreună 1 miliard de lire sterline pe an pentru o perioadă de cel puţin trei ani din taxe plătite de companii care cumpără drepturile de a construi ferme eoline în siturile deţinute de Crown Estate.

Astfel, s-ar fi produs o creştere foarte mare a sumei care ar fi ajuns în Sovereign Grant, o situaţie ce ar fi devenit stânjenitoare pentru familia regală în contextul marilor presiuni financiare cu care se confruntă publicul din Regatul Unit.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham a anunţat că în virtutea „energiei eoliene offshore”, regele Charles al III-lea doreşte să reducă procentul de profituri folosit pentru calcularea Sovereign Grant.

În prezent, Sovereign Grant se bazează în procent de 25% pe profiturile obţinute de Crown Estate - o creştere temporară faţă de procentul uzual de 15% -, iar o finanţare suplimentară este folosită pentru reparaţii şi renovări la Palatul Buckingham.

Grantul este folosit pentru plata cheltuielilor ocazionate de activităţile membrilor familiei regale, precum călătorii întreprinse în cadrul unor angajamente oficiale, precum şi pentru întreţinerea palatelor regale.

O revizuire a procentului din profiturile Crown Estate care ajung la familia regală este în prezent analizată în colaborare cu specialiştii de la Trezorerie, iar o decizie este aşteptată în lunile următoare, potrivit BBC, citată de Agerpres.

Trei dintre noile ferme eoliene offshore se află în largul coastelor din comitatele North Wales, Cumbria şi Lancashire, iar alte trei se află în Marea Nordului, în largul coastelor din comitatele Yorkshire şi Lincolnshire. După ce vor fi finalizate, administratorii speră ca aceste ferme eoliene să asigure o cantitate suficientă de electricitate pentru a alimenta 7 milioane de locuinţe.

Ele se vor adăuga celor 36 de ferme eoliene offshore existente deja în situri deţinute de Crown Estate în largul coastelor Angliei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri