Regina Angliei trebuie să facă economii, după ce Palatul Buckingham a depăşit bugetul alocat anul trecut

Data publicării:
Buckingham Palace - May 2006

Într-o perioadă în care toate instituţiile au făcut economii, Casa Regală a cheltuit mai mulţi bani decât îi fuseseră alocaţi. Bugetul pe 2013 a fost risipit, adică 31 de milioane de lire, plus alte aproape 2 milioane şi jumătate dintr-un fond de rezervă. Şi asta în condiţiile în care mai multe proprietăţi regale, şi în special Palatul Buckingham, au nevoie de renovări.

„La Palatul Buckingham boilerele sunt vechi de 60 de ani, extrem de ineficiente şi antrenează costuri masive la electricitate. S-a stabilit, acum 18 ani, că Mausoleul Reginei Victoria şi al prinţului Albert are nevoie de reparaţii şi încă nu s-a făcut nimic”, a spus Margaret Hodge, parlamentar laburist.

Casa Regală a reuşit să diminueze cheltuielile cu doar 16% în ultimii cinci ani. Şi asta nu prin reducerea costurilor, ci prin sporirea veniturilor cu 11 procente. Economiile efective au fost de numai 1% pe an. În timp ce instituţiile publice au făcut concedieri masive în aceşti ani de criză economică, personalul de la Buckingham numără tot 430 de angajaţi. Iar acum se caută menajere pentru palatul regal.

Parlamentarii au sugerat Reginei modalităţi prin care să obţină mai mulţi bani pentru cheltuieli. Ei spun că porţile palatului ar trebui deschise pentru vizitatori.

„Palatul Buckingham este deschis doar 78 de zile pe an şi este vizitat doar de o jumătate de milion de oameni. Comparaţia asta cu cele două milioane de vizitatori pe an pe care îi are Turnul Londrei este o oportunitate pentru mai mulţi bani”, a mai spus Margaret Hodge.

Până atunci, Regina pare să fi luat primele măsuri pentru a face economie. Le-a interzis gărzilor să se înfrupte din gustările de pe platourile de protocol, în special din bolurile cu alune. Suverana a semnat un memorandum intern, în care le cere poliţiştilor să-şi ţină mâinile în buzunare, atunci când patrulează prin palat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri