Regina Elisabeta a II-a i-a cucerit pe nemți

Data publicării:
nemti regina - GettyImages-478452280

 Sute de germani au întâmpinat-o pe regina Elisabeta a II-a cu entuziasm.

„Probabil e vorba pur şi simplu de dorinţa de a avea un monarh. E vorba e farmec, de strălucire. Lumea nu vrea să audă tot timpul de războaie şi de Grecia, câteodată îşi doreşte şi ceva măreţ”, explică o localnică.

Autorităţile locale au condus cuplul regal la un loc-emblemă pentru germani: biserica Sfântul Pavel din Frankfurt, care a fost o scurtă perioadă de timp sediul primului Parlament regional din Germania.

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Regina şi prinţul consort s-au plimbat apoi pe străzi până la sediul Primăriei, ce a oferit în onoarea lor un dineu.

Pe drum au avut parte de alte dovezi de admiraţie.

„Mi-am luat liber de la serviciu special pentru acest lucru şi am venit la Frankfurt s-o văd pe regină în realitate”, mărturisește o femeie.

Vizita Reginei Angliei în Germania a adus şi o mare surpriză. Într-un discurs surprinzător, suverana a pledat pentru unitatea Europei. Total neaşteptat, în condiţiile în premierul britanic vrea să organizeze un referendum care să decidă dacă britanicii vor ieşirea din Uniunea Europeană.

Am văzut cât de repede se pot schimba lucrurile în bine, dar ştim că trebuie să lucrăm din greu pentru a păstra beneficiile lumii postbelice. Ştim că diviziunea în Europa e periculoasă şi că trebuie să ne ferim de ea în vestul, dar şi în estul continentului nostru”, a spus suverana britanică.

Dineu găzduit de președintele Germaniei

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Suverana şi prinţul-consort, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron au luat parte, miercuri seară, la o gală găzduită de preşedintele german.

Prima care a sosit la reşedinţa oficială a preşedintelui german, unde a avut loc dineul, a fost cancelarul Angela Merkel. La braţul soţului ei, ea a salutat mulţimea de jurnalişti, cărora le-a zâmbit amabil. Şi premierul David Cameron s-a aflat pe lista invitaţilor. Sosirea Suveranei Regatului Unit a fost marcată cu fanfare.

În timpul dineului, Regina Elisabeta a II-a a discutat cu preşedintele Germaniei despre relaţiile bilaterale, dar şi despre reformele dorite de Guvernul de la Londra privind revizuirea tratatelor europene.

 

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Ştim că avem nevoie de o uniune care să fie capabilă şi care să aibe o fundaţie stabilă cu valori comune. De aceea, un dialog constructiv privind reformele pe care le va face Marea Britanie este esenţial”, a spus președintele Germaniei, Joachim Gauck.

Mesajul lui Joachim Gauck s-a vrut a fi unul ferm. „Marea Britanie face parte din Europa, iar Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie. O Europă unită, o uniune puternică, ce vrea stabilitate, pace şi libertate pentru noi toţi”, a subliniat președintele.

Situaţia instabilă de pe bătrânul continent o îngrijorează şi pe regină.

De-a lungul vieţilor noastre, domnule Preşedinte, am văzut ce e mai rău, dar şi ce e mai bun din continentul nostru. Am văzut cât de repede se pot schimba lucrurile în bine, dar ştim că trebuie să lucrăm din greu pentru a păstra beneficiile lumii postbelice. Ştim că diviziunea în Europa e periculoasă şi că trebuie să ne ferim de ea în vestul, dar şi în estul continentului nostru”, a declarat Elisabeta a II-a.

Regina Marii Britanii şi prinţul Philip au fost primiţi la Palatul Bellevue de preşedintele german şi de soţia acestuia. Suverana şi prinţul consort au semnat în cartea de oaspeţi, după care Regina a primit onorul gărzii.

Elisabeta a II-a şi Joachim Gauck au făcut şi schimb de cadouri, dar a existat şi un moment mai puțin protocolar, când suveranei i-a fost arătat un tablou care-l înfăţişează pe tatăl ei, regele George al VI-a.

- Acesta ar trebui să fie tatăl meu?

- Da.

- Nu l-ai recunoscut?

- Nu, nu chiar...

- Dacă nu vă place, puteţi gusta din acest marţipan.

Oaspeţii regali şi gazdele lor au făcut apoi o plimbare pe râul Spree şi au fost salutaţi de pe mal de sute de admiratori.

Zilele acestea sunt în Berlin şi soţia mea a rămas în Anglia. Mi-a spus să îi fac o fotografie reginei, altfel să nu vin acasă”, mărturisește un bărbat.

Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip s-au întâlnit şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, alături de care au vizitat Universitatea de Ştiinţe Tehnice din Berlin. Acolo regina a avut prilejul să dea de un roboțel, care a amuzat-o:

 

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Vizita cuplului regal în Germania se încheie vineri. Nu înainte însă ca Regina Elisabeta şi prinţul Philip să viziteze fostul lagăr de concentrare Bergen-Belzen, singurul eliberat de armata britanică în 1945.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri