Renato Usatîi, unul dintre liderii opoziției proruse din R. Moldova, a fost reținut pe aeroportul din Chișinău

Data publicării:
renato usatii unimedia

FOTO: unimedia.md

ACTUALIZARE 20:40 În aceste momente, sunt efectuate percheziții la casa liderului „Partidului Nostru”, transmite agora.md. Și sediul partidului său a fost percheziționat.

ACTUALIZARE 20:15  Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost reținut pentru 72 de ore, informează Agora.md.

Renato Usatîi a fost reținut pentru violarea secretului corespondenței. Este vorba despre interceptarea fostului premier Vlad Filat - arestat pentru 30 de zile în cazul dispariției unui miliard de dolari - interceptări despre care Renato Usatîi a spus că sunt dovezi ale corupției la nivel înalt din guvern. 

Marți, Usatîi a postat pe internet aceste interceptări telefonice care ar arăta că Vlad Filat cere mită de la omul de afaceri Ilan Shor - acuzat și el, alături de Filat, că ar fi implicat în furtul miliardului de dolari din trei bănci ale Republicii Moldova. 

Usatîi a recunoscut că el a făcut aceste înregistrări și a spus că știe că a încălcat legea, dar a făcut-o în numele interesului public. El pretinde că are înregistrări și cu alți politicieni de rang înalt și oameni de afaceri. 


Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost reținut de către ofițeri ai Servicului intern de Informații și Securitate (SIS), pe aeroport. Usatîi se întorcea dintr-o călătorie de la Moscova, când a fost întâmpinat la ieșirea din terminalul VIP de către un grup de ofițeri ai SIS-ului, care i-au prezentat un document ce prevedea „aducerea forțată a persoanei” la Procuratură, relatează agora.md. Acesta nu a opus rezistență, însă un grup de susținători ai lui au încercat să blocheze mașina autorităților.

„O porcărie. O întreagă subdiviziune SIS să vină să îl aducă forțat. (...) Ea se face de obicei de către un polițist de sector, nu de către o armată întreagă de oameni. Putea să vină un polițist, un ofițer de poliție, numai nu așa”, a declarat avocatul Ana Ursachi. 

Întrebată dacă ar fi vorba de dosarul legat de unele interceptări publicate săptămâna aceasta, după arestarea fostului premier Vlad Filat, avocata a declarat că este sigură că e vorba de acest dosar. Aceste interceptări redau convorbiri între Vlad Filat și Ilan Shor, om de afaceri suspectat că are legătură cu dosarul dispariției unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Deși pus sub acuzare, Ilan Shor a fost ales în iunie primar al orașului Orhei.

Potrivit istoricului Cosmin Popa, Renato Usatîi, alături de Ilan Shor și Igor Dodon, face parte dintr-o garnitură de tineri lideri politici pe care Moscova i-a pregătit pentru a schimba cursul proeuropean al Republicii Moldova. „Ceea ce e evident e că împreună cu Igor Dodon și Ilan Shor, aceștia fac parte dintr-o garnitură politică de schimb pe care Moscova o pregăteşte pentru schimbarea cursului politic al țării. Veți vedea că se vor descoperi conexiuni financiare, politice şi economice legate de această afacere a miliardului moldovenesc”, a declarat Cosmin Popa, la Digi24. „Bălţi e un oraş în majoritate rusofon, iar stilul de lucru al acestor interpuşi ai ruşilor e clasic, se bazează pe cumpărarea reprezentanților unui segment substanțial al comunității de acolo, pe o reţea de presiune politică extrem de bine dezvoltată, care să mimeze popularitatea cursului politic propus de ei”, a explicat Cosmin Popa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri