Dramele familiilor din Grecia după focul mistuitor. Prima victimă: bebelușul unui pompier trimis în misiune

Data actualizării: Data publicării:
grecia 4

87 de morţi. Bilanţul incendiului ucigaş din Grecia urcă încet, dar neiertător. La patru zile de la dezastru, echipele de intervenţie încă mai găsesc cadavre printre ruine. Pe de altă parte, unii dintre răniţii aflaţi în stare critică au murit în spital, în ciuda eforturilor medicilor. Există în continuare mulţi oameni dispăruţi. Însă speranţa de a mai găsi pe cineva în viaţă e tot mai mică, pe măsură ce se scurge timpul.

Aşa se aude focul, când eşti în mijlocul lui. În mod miraculos, oamenii care au surprins aceste imagini, au supravieţuit, în afara casei, lipiţi de uşa garajului, în timp ce flăcările înaintau cu forţă pe cele două laturi ale clădirii. Filmarea, care are, în total, cinci minute, arată viteza şi forţa neobişnuite ale valului de foc.

Spre deosebire de vecinii lor, care fugiseră deja din calea pericolului, oamenii din filmare au întârziat, pentru că nu au vrut să-şi abandoneze pisica.

La fel de dramatice sunt şi alte imagini, filmate în aceeaşi seară de luni, cu oamenii refugiaţi în mare, în timp ce undeva, deasupra lor, focul mistuia tot ce întâlnea în cale.

Citiți și:  O nouă avertizare MAE în privința Greciei

Potrivit autorităţilor, prima victimă a incendiului a fost un bebeluş de 6 luni, copilul unui pompier mobilizat tocmai pentru stingerea flăcărilor. Mama copilului a supravieţuit, dar e internată la terapie intensivă. Toţi sunt rude cu fata de 13 ani, care s-a aruncat de pe faleză, de frica focului, dar nu a supravieţuit căderii.

În momentul în care focul s-a apropiat, erau câteva zeci de persoane...sunt câteva motociclete arse în totalitate, ăsta este un motor din câte îmi dau seama, aici două-trei maşini. Şocaţi, localnicii care au scăpat cu viaţă nu mai au la ce să se mai întoarcă. Nu a mai rămas nimic din ce ştiau până acum câteva zile”, relatează trimisul special Digi24 în Grecia, Laurențiu Rădulescu.

Şi turiştii români care veneau în satul de vacanţă sunt uluiţi.

Veneam să-mi beau cafeaua, veneam să iau masa, veneam la plajă. Efectiv nu mi-a trecut prin cap că îţi asumi un asemenea risc mergând pe malul mării, cu apa lângă tine, să îţi bei cafeaua şi să fii cuprins de incendiu”, a povestit Nina Ghiță, o româncă stabilită în Atena.

Înconjuraţi de flăcări şi fără scăpare, oamenii aflaţi în acele momente pe malul mării au avut o singură soluţie: să se arunce în apă. Unii au plonjat de pe faleză, dar s-au strivit de stânci. Alţii au încercat să se îndepărteze cât mai repede de mal, dar au pierit în adâncuri.

În urma lor n-a mai rămas mare lucru.

Citiți și: Erori ale autorităților elene, depistate de pompierii români

Laurenţiu Rădulescu, trimis special Digi24 în Grecia: „Astea sunt cărţi pe care le-am găsit pe malul mării. La câteva zeci de metri sunt vilele care sunt mistuite de flăcări. Cel mai probabil, oamenii se aflau la plajă...sunt multe indicii, foarte multe cărţi răspândite pe coasta asta”.

Zile de foc în Grecia: Echipa de corespondenți Digi 24 a realizat, în medie, 17 transmisiuni pe zi

Sinistraţii acuză guvernul că i-a abandonat şi că nu existau planuri coerente de evacuare.

Citiți și:  „Incapabili şi provocatori”. Polemica se amplifică în Grecia pe tema incendiului devastator

De partea lor, oficialii de la Atena spun că incendiul, provocat intenţionat - cel puţin, în cazul a 13 dintre focarele de lângă Mati - a evoluat atât de repede, încât nu ar fi putut fi organizată o evacuare în masă. Mai mult, ministrul apărării susţine că multe construcţii erau ridicate ilegal şi nu au făcut decât să blocheze eventualele căi de evacuare către malul mării.

Citiți și: Autoritățile din Grecia: Există „indicii serioase" că incendiile devastatoare au fost provocate

Și grecii acuză: Corupția ucide! Dezastrul, amplificat de casele construite ilegal

În urma tragediei din Grecia, rămâne în primul rând multă durere, dar şi un sentiment de neputinţă în faţa naturii.

Citiți și: Gemenele care au devenit „simbolul tragediei din Grecia”, căutate cu disperare de tatăl lor

„Este pentru prima oară în 38 de ani de activitate când văd o catastrofă atât de mare provocată de foc. Viteza vântului era atât de mare! În unele porţiuni, pădurea e arsă numai până la o anumită înălţime a copacilor, fără ca vârfurile să fi fost atinse, deci cred că focul s-a propagat foarte, foarte repede. Câteodată, nu putem face nimic, pentru că este dincolo de puterile noastre să oprim aşa ceva”, mărturisește un pompier.

A fost ziua în care zeii s-au supărat pe greci.

Citiți și:  Tsipras îşi asumă „întreaga responsabilitate politică pentru tragedia” din Grecia

Ajutor pentru victimele incendiilor din Grecia. Unde puteți dona

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri