REPORTAJ. Goutte D'or, pericolul din inima Parisului

Data publicării:
reportaj franta

Cartierul Goutte D'or Barbès se află la numai 6 kilometri de Turnul Eiffel şi la câteva sute de metri de Gara de Nord din Paris. Un loc bun pentru a găzdui mii de imigranți din întreaga lume. Acum, trăiesc aici în jur de 22.000 de imigranţi veniţi din peste 45 de ţări. Cea mai importantă comunitate din cartierul Goutte D'or Barbès este cea musulmană, iar acest lucru se poate observa la fiecare pas. Există magazine și cafenele ale căror nume sunt scrise și în arabă, iar pe străzi auzi vorbindu-se mai des araba decât franceza.

„În fiecare zi, în această zonă de la Goutte D'or Barbès, este mare hărmălaie. Zeci, poate sute de oameni, în special tineri fără studii, colindă străzile, stau la discuții şi încearcă să vândă trecătorilor orice, de la ţigări de contrabandă până la droguri ușoare. Noaptea, zona devine mai puţin prietenoasă, iar furturile sunt relativ frecvente. În ciuda faptului că există un comisariat de poliţie la doi paşi, cartierul rămâne foarte greu de controlat pentru forţele de ordine”, relateazăSebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

Infracţionalitatea ridicată din Goutte D'or Barbès nu este o surpriză pentru nimeni. La fel ca în Saint Denis, Aubervilliers sau Saint-Ouen, cartiere de la periferia Parisului unde rata șomajului este extrem de ridicată, majoritatea celor care locuiesc aici trăiesc de pe o zi pe alta, ajutoarele sociale sunt singura sursă de venit pentru multe familii, iar noţiunea de loc de muncă stabil aproape că nu există. Sătui de sărăcie şi cu puţine opţiuni în ceea ce priveşte educaţia şi un viitor decent, tinerii aleg de cele mai multe ori calea cea mai uşoară pentru a-şi asigura un venit: traficul de tigări şi cel de droguri.

Odată acest drum al infracţionalităţii început, pasul pe care trebuie să îl facă spre radicalizare este unul extrem de mic, mai ales că pentru cei care se ocupă de recrutarea de cadre pentru grupările teroriste, astfel de tineri fără viitor sunt ţinta perfectă. Este însă un adevăr rostit doar în şoaptă. În faţa camerei de luat vederi, aproape nimeni nu vorbeşte de rău cartierul sau nu recunoaşte că printre ei ar putea trăi terorişti.

„Mie mi se pare simpatic aici. Ieri am fost puţin surprinşi (incidentul de la secţia de poliţie, n.r.), dar în general lucrurile se desfăşoară ok, e relativ animată zona. (Aţi auzi de furturi sau lucruri de acest fel?) Eu n-am avut probleme, în orice caz. Sigur, am auzit istorisiri de genul, dar cred că astfel de lucruri se întâmplă peste tot în Paris”, povesteşte o persoană.

Vorbele localnicilor sunt contrazise de fapte. Un bărbat a încercat să pătrundă într-o secţie de poliţie situată în acest cartier. El a atacat un poliţist strigând "Allah e mare!". Islamistul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri