REPORTAJ. Micul Paris din nordul Republicii Moldova

Data publicării:
eiffel la corjeuti

La 250 de kilometri distanţă de Chişinău, mergând spre nord, satul Corjeuţi răsare parcă dintr-o altă lume. În total sunt peste 10.000 de suflete şi din fiecare casă e cineva plecat la muncă peste hotare. Mai ales în Franţa. De aceea şi singura cursă din Moldova spre Paris pleacă de aici.

„Lumea are posibilitatea cu paşapoartele biometrice să meargă cine vrea, săptămânal, în toată miercurea de aici mergem la Paris. (Reporter: Şi aveţi mulţi pasageri?) Foarte mulţi şi sunt foarte mulţumiţi”, spune Iova Chitic, șofer de microbuz.

Atât de mulţumiţi, că au vrut acasă ceva din Franţa.

Mai mult de 3.000 de localnici lucrează încă din anii 90 în Franţa, astfel încât şi-au construit şi acasă o replică a celui mai important simbol parizian.

Replica Turnului Eiffel este vecina unui restaurant cu specific franțuzesc, decorat cu vederi tematice.

„Ideea a pornit de la aceea ca să aducă Parisul mai aproape de cei dragi, deoarece la noi multă populaţie se află la Paris, în Franţa, şi de aceea au încercat să aducă şi valorile şi culturile franceze la noi în sat”, explică Natalia Stâncan, administratorul restaurantului.

Cât priveşte politica, sătenii spun că nu mai pun de mult bază pe promisiunile electorale care ar trebui să le schimbe viaţa: „Dar ştim că lucrurile practice oricum se pornesc de la vorbe şi cred că pesimişti să fim ar fi cel mai rău. Și dorim, aşa, într-un cuvânt, să avem Europa la noi acasă”, spune un tânăr.

Oamenii încă se minunează de obiceiurile şi înlesnirile găsite în Occident. Apoi se gândesc să le aducă acasă. Ion Manole a investit câteva zeci de mii de euro într-o clădire unde să facă un fel de baie comunală, dar cu saună și jacuzzi.

Am şezut 10 ani la Franţa, am câştigat bani şi am cumpărat aici. Ne-am gândit cu nevasta ce să facem cu banii. Am cumpărat să avem de lucru toată viaţa. Să fie baie în sat şi deasupra să vedem ceva cu masajuri, fel de fel să punem, gloduri, un fel de... (Reporter: Nămol!) Da! Investeşti, dar să vie banul!”, spune Ion Manole

Chiar dacă electoratul din nordul Moldovei a fost mereu o sursă de voturi pentru Partidul Comunist, în Corjeuți opiniile se schimbă.

„Au fost doar promisiuni şi aşteptăm şi noi ceva de la coaliţia care aspiră către Europa”, spune un sătean.

„Mai sunt foarte multe încă de făcut, de aceea noi credem că votul pe care noi o să-l dăm dumnealor la alegeri ne va ajuta pe viitor ca să facem o Moldovă frumoasă, o Moldovă dezvoltată”, arată o altă localnică.

Cel puţin un sfert din populaţia Republicii Moldova muncește acum în străinătate. Puţini însă au rămas legaţi de casă aşa cum se întâmplă la Corjeuţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri