Reportaj. Orașul ideal al muncii e azi aproape pustiu

Data publicării:
costruzione_capannoni_fabbrica_crespi_dadda

De 1 Mai, Digi24 a fost în oraşul ideal al muncii. Sau cel puţin aşa era considerat acum 200 de ani, fiindcă vorbim de un orăşel din nordul Italiei, Crespi D’Adda, construit de proprietarul unei fabricii de aici. Era destinat exclusiv familiilor angajaţilor şi a fost un exemplu pentru întreaga Europă. Oraşul este inclus în Patrimoniul UNESCO, dar acum, la două secole de la construirea sa, fabrica nu mai există, iar locuitorii, puţini câţi mai sunt, nu mai au nici un motiv de mândrie.

Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: „Ne aflăm la intrarea în Crespi D'Adda, un oraș industrial construit la sfârșitul anilor 1800 de familia Crespi. Este practic un oraș construit pentru angajații unei fabrici de bumbac, în care locuiau doar angajații acelei fabrici”.

Construirea oraşului a făcut posibil ca în jurul fabricii să fie ridicată o lume independentă inclusiv din punct de vedere energetic. Angajaţii se nășteau aici, tot aici mergeau la şcoală, munceau și erau conduși pe ultimul drum.

Casele angajaților sunt la puțini pași de intrarea în fabrică, de toate serviciile necesare la acea vreme, de spălătorie, de exemplu, sau de spital sau școală, însă casele directorilor sunt mai elaborate și situate la ieșirea din oraș.

Fabrica avea patru mii de angajaţi şi mulţi erau aduşi din localitățile limitrofe. Proveneau din familii de ţărani şi nu știau să scrie sau să citească, aşa că primeau o educaţie completă, pe banii familiei Crespi.

„Mausoleul este situat în centrul cimitirului și de jur împrejur sunt situate mormintele angajaților, structura reprezintă rolul patern pe care proprietarul fabricii îl avea față de angajații săi”, explică Andreea Pasinciuc, absolventă a Universității UNIMI din Milano.

După două secole de activitate, fabrica este astăzi părăsită. Nu a dispărut, însă, amintirea acelor vremuri, pe care o mai păstrează puținii localnici.

„Amintirile sunt cele de la bunici și de la tată, mai ales că ei au prins epoca lui Crespi. Îmi spuneau că era de muncă, casa era bine întreținută, școala era plătită, era spital, era grădiniță chiar în interiorul fabricii”, își aduce aminte Bruna Corno, localnică.

Odinioară cel mai bine conservat oraş industrial din Europa, Crespi D'Adda a rămas în urmă cu dezvoltarea, iar natalitatea a scăzut foarte mult.

„Astăzi nu mai avem o poștă, nu mai avem serviciile esențiale, avem mari probleme din acest punct de vedere...”, spune, cu regret, Bruna Corno. 

Iată mai jos o galerie foto cu imagini vechi de când oraşul era plin de viaţă (clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celalalte):

centrale_idroelettrica_turbine_crespi_dadda
centrale_idroelettrica_turbine_crespi_dadda

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri