Reprezentantul preşedintelui Ucrainei în Crimeea demisionează: „Mi-e ruşine că sunt implicat în această situaţie”

Data publicării:
crimeea harta-1

Reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţîn, şi-a anunţat luni seara demisia, în contextul lipsei de reacţie a autorităţilor de la Kiev, transmite agenţia de presă UNIAN. „Mi-e ruşine că sunt implicat în această situaţie”, a spus oficialul, acuzând pasivitatea Kievului, care ar avea resurse să răspundă agresiunii ruse.

În fiecare zi, militarii noştri sunt înjosiţi, iar noi ne întrunim în şedinţe”, s-a plâns Serghei Kuniţîn, subliniind că Ucraina are posibilităţi să reacţioneze „corespunzător”.

Demisionez din funcţia de reprezentant al preşedintelui ucrainean în Crimeea. Mi-e ruşine că sunt implicat în această situaţie”, a mai spus el.

Anunţul vine în contextul în care forţele ruse şi proruse ocupă tot mai multe baze ucrainene din Crimeea şi preiau controlul mai multor nave aparţinând flotei ucrainene, ale cărei porturi se află în principal în peninsula anexată de Rusia.

Situaţia din Crimeea este complexă. Ştiţi că în ultimele zile nave au fost blocate, iar apoi confiscate, în pofida faptului că toţi comandanţii au primit ordinul să utilizeze armele”, a recunoscut duminică ministrul interimar ucrainean al Apărării, Igor Teniuh.

Forţele ruse din Crimeea caută să preia controlul asupra ultimelor baze aflate sub controlul forţelor ucrainene, ocupând sâmbătă două baze, la Novofedorivka şi Belbek.

Luni dimineaţa, la ora 4:20, forţe ruse au luat cu asalt o bază militară ucraineană din Feodosia, Crimeea. Operaţiunea, efectuată cu blindate uşoare şi elicoptere s-a soldat cu focuri de armă, iar două ore mai târziu, mai multe camioane care transportau militari ucraineni, cu mâinile legate, au părăsit baza.

Comandantul de batalion Dmitro Deliatniţki şi adjunctul său Rotislav Lomtev au fost trântiţi la pământ şi au fost loviţi cu picioarele la nivelul feţei. Ulterior ei au fost conduşi la bordul unui elicopter către o direcţie necunoscută”, a anunţat ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat. „Militarii ruşi nu au permis transportarea militarilor ucraineni răniţi la spital”, se arăta în continuare în comunicat, fără să se precizeze numărul răniţilor.

În prezent, între 60 şi 80 de puşcaşi marini sunt deţinuţi de către militari ruşi în portul Fedosia”, mai transmite Ministerul Apărării, care precizează că ruşii au prezentat drept condiţie în vederea eliberării celor reţinuţi „plecarea ofiţerilor ucraineni din Crimeea către Ucraina continentală”.

Nici o informaţie nu a fost oferită despre o eventuală rezistenţă armată a unităţii de infanterie marină a forţelor ucrainene, atacată de forţe ruse la Feodosia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri