Reprezentantul României în Comisia Europeană, nou motiv de dispută între președinte și premier

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj-4

Lista viitorilor comisari europeni va fi discutată mâine în Consiliului European. România este reprezentată la întâlnire de preşedintele Traian Băsescu, dar acesta susţine că ar avea şi mandatul lui Victor Ponta.

„Ne-am înțeles pe acelaşi nume şi pe acelaşi portofoliu. Vrem să menţinem portofoliul Agriculturii, care este un portofoliu extrem de important. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de Externe ale statelor membre, iar eu am obligaţia să susţin acest lucru în discuţiile cu viitorul preşedinte al Comisiei şi în Consiliul European,”, a spus Traian Băsescu.

Şeful Guvernului are însă o cu totul altă variantălegată de negocierea funcţiei de comisar european pentru România.

„Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că, şi nu i-am dat acest mandat... Eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către domnul Tăriceanu în 2007 şi de domnul Boc în 2009”, spune Victor Ponta.

Curtea Constituţională a stabilit că doar preşedintele poate reprezenta România la Consiliul European. O poate face şi premierul, însă doar dacă primeşte mandat de la şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri