Revoltă la BBC: Scandalul Lineker provoacă o criză în televiziunea britanică de stat. Mai multe transmisiuni sportive, anulate

Data actualizării: Data publicării:
afis de sustinere pentru lineker
Scandalul Lineker provoacă o criză în televiziunea britanică de stat. Mai multe transmisiuni sportive, anulate. Foto: Profimedia

BBC a fost forțată să renunțe sâmbătă la o mare parte din transmisiunile sportive, după ce prezentatorii au refuzat să lucreze, în semn de solidaritate cu Gary Lineker, relatează Reuters. O dispută înverșunată privind libertatea de exprimare amenință să se transforme într-o criză profundă la postul național britanic.

Gary Lineker, cel mai bine plătit prezentator al BBC și realizatorul emisiunii de fotbal „Match Of The Day” (Meciul zilei), a fost scos vineri de pe postul de televiziune după ce a criticat politica de migrație a guvernului britanic, la începutul săptămânii.

Multe transmisiuni sportive nu au mai fost difuzate sâmbătă, așa cum erau programate, după ce mai mulți prezentatori au refuzat să lucreze. Acest lucru a determinat BBC să își ceară scuze telespectatorilor. În acest context, Tim Davie, directorul general al BBC, spune că nu va demisiona din cauza consecințelor generate de suspendarea lui Lineker din emisiunea „Match Of The Day”.

„Lucrăm din greu pentru a rezolva situația și sperăm să facem acest lucru în curând”, a spus radiodifuzorul într-un comunicat.

Confruntarea cu Lineker a stârnit o dezbatere în toată societatea cu privire la neutralitatea BBC și a plasat guvernul pe o poziție opusă fața de unul dintre cei mai cunoscuți și populari prezentatori de sport din țară.

Lineker a refuzat să comenteze situația, când a ieșit din casă sâmbătă, și nu a răspuns la întrebările reporterilor la sosirea pe stadionul King Power din Leicester, unde a mers să vadă un meci susținut de fostul său club.

BBC s-a angajat să fie imparțial din punct de vedere politic, dar acum se confruntă cu critici din partea Partidului Laburist de opoziție și a comentatorilor mass-media, care acuză televiziunea că l-a redus la tăcere pe Lineker, ca răspuns la presiunile guvernului conservator.

„BBC nu acționează imparțial, și a cedat în fața parlamentarilor conservatori care se plâng de Gary Lineker”, a declarat liderul laburist Keir Starmer, reporterilor, la o conferință susținută sâmbătă în Țara Galilor.

Scandalul a pornit după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat o nouă lege la începutul săptămânii, care interzice intrarea în Marea Britanie a solicitanților de azil care sosesc cu bărci mici peste Canal.

Lineker, în vârstă de 62 de ani, a folosit Twitter pentru a descrie legislația drept o „politică crudă îndreptată către cei mai vulnerabili oameni, într-un limbaj care nu este diferit de cel folosit de Germania în anii 30”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Sunak a considerat comentariile „inacceptabile”, în timp ce ministrul de Interne Suella Braverman a spus că reacția lui Lineker la această politică a fost „ofensatoare”.

lineker scandal profimedia
„Percepția va fi că Gary Lineker, un prezentator de televiziune foarte iubit, a fost scos din emisiune la presiunea guvernului”, a spus Greg Dyke, fost director general al BBC. Foto: Profimedia

Căutând să rezolve disputa, BBC a spus că trebuie să se ajungă la o poziție convenită de ambele părți cu privire la utilizarea de către Lineker a rețelelor sociale, înainte de a putea reveni la emisiunea „Match Of The Day”.

Dar criticii suspendării lui Lineker spun că acesta are dreptul la opiniile sale personale, deoarece nu prezintă un program de știri.

Greg Dyke, care a fost director general al BBC între 2000-2004, a declarat sâmbătă la radio BBC că instituția media a făcut o greșeală scoțându-l Lineker din emisiune, deoarece dă impresia că guvernul poate spune radiodifuzorului ce să facă.

„Percepția va fi că Gary Lineker, un prezentator de televiziune foarte iubit, a fost scos din emisiune la presiunea guvernului”, a spus el.

Acest lucru ar putea îndepărta telespectatorii de la BBC, un radiodifuzor cu o vechime de 100 de ani, care este finanțat prin intermediul unei „taxe de licență” anuale, de 159 de lire sterline, achitată de fiecare gospodărie care folosește un televizor.

Deși radiodifuzorul rămâne o prezență centrală în viața culturală britanică, se luptă să rămână relevant față de audiența mai tânără. De asemenea, BBC se confruntă cu amenințări la adresa finanțării sale în viitor, deoarece unii politicieni conservatori doresc să se renunțe la taxa de licență.

Ediția de sâmbătă a „Match Of The Day”, o emisiune prezentată de Lineker de peste 20 de ani, a fost programată să fie difuzată la ora obișnuită, în ciuda absenței sale. BBC a spus că se va „concentra pe acțiunea meciurilor, fără prezentare în studio sau comentarii”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri