REZULTATE PARȚIALE GRECIA. Syriza obține 36,13% din voturi la alegerile parlamentare

Data publicării:
Grecia victorie alegeri syriza AFP Mediafax Foto-LOUISA GOULIAMAKI

ACTUALIZARE 00.55. Syriza are 36,13% din voturi, iar Noua Democrație - 28,06 procente, potrivit celor mai recente rezultate parțiale. La acest rezultat, îi revin 149 de locuri în Parlament.

ACTUALIZARE 22.23. Potrivit primelor rezultate oficiale parţiale după numărarea a circa 40% din voturi, Syriza a obţinut 35,79% din voturi, iar Noua Democrație -  28,43 de procente.

ACTUALIZARE 21.21. Syriza a obținut 35,03% din voturi, potrivit primelor rezultate parțiale ale alegerilor din Grecia. Noua Democrație are 29,31% din voturi, Zorii Aurii – 6,29%, To Potami – 5,59%, comuniștii – 5,3%, iar Pasok – 5,21% din voturi. Rezultatele au fost anunțate după numărarea a 17,66% din voturi.

ACTUALIZARE 20.23. Pe baza rezultatelor anunțate de exit poll-uri, distribuirea mandatelor în Parlamentul de la Atena ar urma să se facă astfel: Syriza – 148 de mandate, cu trei mandate mai puțin decât i-ar fi necesar pentru a avea majoritatea absolută și pentru a forma singură guvernul, Noua Democrație – 70 de mandate, Zorii Aurii – 19 mandate, To Potami – 19 mandate, comuniștii și alte două formațiuni mai mici – 31 de mandate, împreună, PASOK – 13 mandate. 

ACTUALIZARE 20.07. Chiar dacă alegerile au fost câștigate de stânga radicală, Grecia nu va ieşi din zona euro, spune fostul ministru de Externe al României, Adrian Cioroianu. În opinia sa, liderul stângii radicale, Alexis Tsipras, a adoptat în ultima perioadă o atitudine mai moderată în ceea ce priveşte relaţia economică a Greciei cu organismele internaţionale.

Nu cred că Grecia va ieşi din zona euro. Domnul Tsipras, în ultimele luni, în plină campanie, el însuşi a mai moderat discursul. Sigur, voinţa poporului este sfântă. 70 la sută au fost la vot, înseamnă că 7 milioane de greci au votat preponderent pentru partidul de stânga, populist. Acest popor, care în antichitate a inventat democraţia, nu este nici el imun la sirenele populismului, din păcate. Din punctul meu de vedere, dl Alexis Tsipras este un populist pe care probabil îl vom vedea în următorii ani negând o serie de promisiuni pe care le-a făcut”, a spus Adrian Cioroianu. 

ACTUALIZARE 19.00. Formațiunea de stânga Syriza a obținut 35,5% din voturi, potrivit exit poll-urilor anunțate după închiderea urnelor în Grecia. Pe locul al doilea se situează Noua Democrație, cu 23% din voturi, urmată de To Potami cu 6,4% și Zori Aurii, tot cu 6,4%.

Un alt exit poll dă însă stânga radicală câștigătoare cu 39% din voturi.

_______________________________

Imediat după ce Parlamentul de la Atena a eşuat în misiunea de a alege un nou preşedinte şi, potrivit Constituţiei, au fost convocate alegeri anticipate, au început să curgă şi semnalele privind modul în care ar trebui să voteze grecii.

Noul preşedinte al Comisiei Europene a declarat că elenii ar trebui să evite un rezultat greşit în alegerile din 25 ianuarie. Iar la începutul acestei luni, cancelarul german Angela Merkel sugera că Grecia ar trebui să nu renunţe la moneda europeană, deşi iniţial tot ea a declarat că şi Germania şi zona euro pot face faţă ieşirii Greciei din blocul monetar.

Cred că ar trebui să li se spună oamenilor şi pieţelor financiare că eu, în calitate de cancelar al Germaniei, dar şi tot guvernul german, am urmărit întotdeauna o politică de menţinere a Greciei în zona euro”, declara Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la începutul anului.

Şi în Grecia, şi în afara ei există temerea ca s-ar putea repeta scenariul din 2012, an în care au avut loc două alegeri în decurs de o lună. Asta pentru că sondajele de opinie arată o mică diferenţă între stânga radicală, reprezentată de formaţiunea Syriza, condusă de Alexis Tsipras, şi partidul Noua Democraţie al premierului Antonis Samaris. Există însă şi voci care susţin că astfel de temeri sunt exagerate.

„De fapt, credem că alegerile din Grecia sunt mai puţin riscante decât acum doi ani şi jumătate şi motivul este că şi în cazul în care Syriza, stânga radicală, câştigă, ei au promis că (n.r. Grecia) va rămâne în zona euro”, afirmă Kathleen Brooks, analist financiar.

Citiți și: Alegeri cu miză economică pentru Europa, în Grecia. Stânga radicală şi dreapta moderată se luptă pentru majoritate

Liderul Syriza a declarat în mai multe rânduri că vrea să renegocieze contractul Greciei cu creditorii internaţionali. Alexis Tsipras vrea ca politica de austeritate impusă Greciei de către Uniunea Europeană, FMI şi Banca Mondială, în schimbul împrumutului de 240 de miliarde de euro, să înceteze.

Dacă ar fi să iasă din zona euro, capacitatea unei naţiuni de a obţine creanţe ar fi considerabil redusă, cu dobânzi mai puţin atractive, şi astfel austeritatea va fi parte din viaţa de zi cu zi a grecului obişnuit”, explică Alastair McCaig, analist financiar.

Potrivit altor analişti financiari, o eventuală victorie a Syriza va declanşa o criză între Grecia şi creditorii săi internaţionali. Banca Centrală Europeană a anunţat deja că ajutorul acordat băncilor elene depinde de terminarea unui audit fiscal privind cheltuielile publice.

Citiți și: Corespondență de la Atena. Alegerile din Grecia, o miză uriașă pentru întreaga Europă

Deja, ministrul de Finanţe a anunţat că Grecia a atins limita de 15 miliarde de euro din vânzarea bonurilor de tezaur, pentru a face rost de lichidităţi, şi ar avea nevoie de acordul FMI şi al Uniunii Europene pentru a vinde mai multe acţiuni.

„Grecia este o ţară care are nevoie de investiţii străine directe. Trebuie să-şi îmbunătăţească capacitatea de export. În prezent, acestea sunt cele două elemente cheie pentru redresare. Dacă această redresare stagnează, este o vestea rea pentru coeziunea socială a acestei ţări”, spune Jens Bastian, analist economic.

Europa, şi nu numai, se aşteaptă ca Grecia să iasă din recesiune după şase ani dificili. În acest interval, Atena a pierdut un sfert din producţia sa industrială, iar economia a fost zguduită de valuri de concedieri, creşteri ale impozitelor şi reduceri salariale.

Citiți și: Ghid de supravieţuire în vreme de austeritate. O româncă din Atena şi-a păstrat afacerea în pofida crizei economice

Pentru acest an se aşteaptă o uşoară creştere economică, mai ales datorită sectorului turistic, care a înregistrat câştiguri în ultimii doi ani. Totul depinde însă de guvernul care se va instala la Atena după alegeri, dacă va continua politica de austeritate sau va schimba cursul, sporind cheltuielile publice.

Digi24 urmăreşte îndeaproape alegerile parlamentare din Grecia, cu o miză uriaşă pentru viitorul ţării. Vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre cum văd grecii viitorul lor şi cine are cele mai mari şanse în lupta electorală. Toate noutăţile vor veni de la trimisul special Digi24 la Atena, Raluca Lunculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri