Exclusiv Roberta Metsola, despre creșterea AUR în sondaje: Mă îngrijorează acest lucru. În politică e ușor să te strecori cu titluri populiste

Oana Zamfir Data actualizării: Data publicării:
metsola da un interviu oanei zamfir
Roberta Metsola a răspuns câtorva întrebări adresate de Oana Zamfir, la Bruxelles.

Roberta Metsola a oferit în exclusivitate un interviu jurnalistei Digi24 Oana Zamfir, la Bruxelles. Președinta Parlamentului European a vorbit despre plasarea rachetelor nucleare rusești în Belarus, despre cei doar 46% dintre români care cred că apartenența la UE e un lucru bun, spațiul Schengen și despre creșterea în sondaje a partidului AUR și amenințarea extremismului.

Oana Zamfir, jurnalist Digi24: În legătură cu anunțul lui Vladimir Putin că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, cum va răspunde UE la o asemenea amenințare?

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: Vrem să răspundem cât se poate de ferm. Deja sunt miniștrii de externe din state membre care cer un răspuns pe măsura escaladării Rusiei, cum ar fi sancțiuni suplimentare.

Trebuie să ne asigurăm că vom condamna cât se poate de puternic. Ceea ce vedem este o escaladare din partea lui Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare internațională pe numele lui, un lucru fără precedent, și un mesaj extrem de puternic la ceea ce putem numi genocidul din Ucraina.

Trebuie să fim pregătiți pentru orice și trebuie să fim conștienți de faptul că războiul nu se termină. Voi continua să insist să nu ne oprim să reacționăm, până când Rusia nu se retrage din Ucraina.

Oana Zamfir: Eurobarometrul a arătat că doar 46% dintre români cred că apartenența la UE e un lucru bun. Care credeți că sunt cauzele?

Roberta Metsola: Mă îngrijorează foarte mult asta. Am fost la București în decembrie și am avut parte de o primire extraordinară acolo din partea tinerilor, studenților, toți pro-europeni. Sunteți un stat membru tânăr, care a avut parte de o transformare uriață. Pun aceste cifre pe seama faptului că în decembrie a fost luată decizia extrem de nefericită de a nu i se permite României să intre în spațiul Schengen.

Nu este doar o dezamăgire, ci și o mare palmă peste față pentru oricine care a muncit atât de mult precum România, pentru a îndeplini toate regulile, legile care trebuie aplicate, modul în care România a luat pe umerii săi nu doar găzduirea refugiaților ucraineni, dar și transportul de alimente și cereale din Ucraina, a devenit un coridor umanitar și logistic.

Punem presiune și sper ca în următoarele luni să fie luată o decizie pentru România. Aș vrea să văd întâmplându-se asta mâine, înainte de ieri. Cum putem spune României și românilor că după ani de implementare a deciziilor și obligațiilor nu este posibil acest lucru (n.red. - intrarea în Schengen)?

Este de neacceptat. Acest Parlament a spus cât se poate de clar acest lucru și o vom spune în fiecare zi.

Oana Zamfir: În legătură cu datele din sondaje care arată că dacă mâine ar fi alegeri parlamentare în România, partidul extremist AUR ar înregistra un număr surprinzător de voturi. Despre amenințarea extremistă.

Roberta Metsola: Mă îngrijorează acest lucru. Observăm un număr în creștere al alegătorilor care nu se mai simt reprezentați. Partidele tradiționale, clasice s-au obișnuit cu alegătorii lor de bază, li se adresează doar lor când vorbim de mesaje despre război, impactul economic, criză, inflație etc.

Ce trebuie noi să facem este să conștientizăm că cel mai rău lucru este să îi ignorăm pe alegătorii care nu se simt reprezentați și să nu le combatem narațiunile. În politica de azi e ușor să te strecori cu titluri populiste, dar dacă ești în politică să faci ce trebuie, atunci e important să treci dincolo de titluri și să explici: cum poți îmbunătăți viețile oamenilor, cum poți comunica acel mesaj, cum politica poate aduce bine.

În acest Parlament, majoritățile se iau pentru a construi un centru pro-european care să răspundă provocărilor ca migrația, schimbările climatice, digitalizarea. Trebuie să fim în stare să răspundem criticilor, să ne acceptăm eșecurile și să ne mândrim cu succesele noastre.

Oana Zamfir: Doamnă președinte Metsola, luați în considerare să fiți spitzenkandidat al Partidului Popular European (PPE)? (candidatul cap de listă, ceea ce ar putea însemna șefia Comisiei Europene - n.red.).

Roberta Metsola: Să fiu președinte al Parlamentului nu este doar un privilegiu și o onoare, dar și o responsabilitate uriașă. Este un rol pe care îl iau foarte în serios, un rol pe care îl voi îndeplini până la finalul mandatului. După aceea mă voi întoarce în Malta să candidez pentru un nou mandat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri