Roberta Metsola vrea să transforme o clădire a Parlamentului European din Strasbourg într-un hotel

Data actualizării: Data publicării:
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Foto: Profimedia Images

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, ia în considerare transformarea unei clădiri deținute de instituție în Strasbourg într-un hotel, într-o mișcare care este văzută ca fiind un sprijin al statutului de capitală a UE, potrivit Politico.

Într-o scrisoare consultată de Politico, datată cu 8 februarie și trimisă către premierul francez de atunci Jean Castex, Metsola a salutat ideea de „stabilire a unui hotel în clădirea Salvador de Madariaga” care este parte a portofoliului imobiliar. Mișcarea „ar putea contribui la ușurarea poverii de pe sectorul hotelier”, a scris Metsola.

Europarlamentarii, personalul lor, lobbyiștii și alții călătoresc către Strasbourg, unde se află sediul juridic al Parlamentului European așa cum este trecut în tratatele UE, timp de câteva zile pe lună la sesiunile plenare, astfel ocupând aproape în întregime hotelurile din oraș. Criticii deplasării lunare scumpe spun că este nenecesar de costisitoare, întinde capacitatea infrastructurii parlamentare și dăunează mediului, având în vedere emisiile implicate.

Guvernul francez se opune însă ferm oricărei mișcări de a renunța la sediul din Strasbourg.

Franța a pus presiune pe Metsola să cumpere o altă proprietate imobiliară din Strasbsourg pentru a întări poziția orașului drept capitală a UE: clădirea recent construită Osmose, care a fost contractată de Banque des Territoires din Franța în cooperare cu autoritățile locale și regionale.

Planul de a transforma clădirea Salvador de Madariaga într-un hotel ar întări susținerea pentru ca Parlamentul să cumpere Osmose, astfel diminuând spațiul de birouri disponibil în Strasbourg pentru europarlamentari.

Achiziția Osmose, scria Castex într-o scrisoare trimisă pe 27 ianuarie către Metsola, ar „întări prezența Parlamentului și, în general, ar spori rolul orașului Strasbourg”.

Tocmai de acest lucru se tem criticii debandadei călătoriilor.

„Parlamentul European ar trebuie să economisească bani/ energie”, a scris pe Twitter Daniel Freund, europarlamentar german din partea Verzilor, care face parte dintr-o inițiativă transpartinică de a suspenda sesiunile din Strasbourg din cauza actualei crize energetice. „Nu să cheltuim mai mulți bani pe mai multe clădiri”.

Corespondența consultată de Politico Playbook și discuțiile cu mai mulți oficiali sugerează că Metsola este doritoare să permită solicitarea francezilor de a cumpăra Osmose.

„Din ceea ce știu”, spune un purtător de cuvânt al Robertei Metsola pentru Politico, planul cu hotelul era o opțiune care „nu a mai mers înainte” și în orice caz ar fi decisă „pe baza nevoilor instituției” și pe „un proces echitabil”.

Comisia de buget a Parlamentului urma să discute potențiala afacere de cumpărare a clădirii Osmose în timpul unei ședințe de miercuri dimineață. Europarlamentarii deja aveau șansa de a bloca achiziția săptămâna trecută. Într-un vot privind bugetul Parlamentului pe 2023, 274 de europarlamentari au votat în favoarea unui amendament de „a se opune la achiziția clădirii Osmose în Strasbourg”, în vreme ce 275 au votat împotrivă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri