Roma riscă să ajungă în situaţia de a restricţiona consumul de apă

Data actualizării: Data publicării:
lacul bracciano wiki
Foto: Wikipedia

În plină vară şi după o secetă prelungită, Roma riscă să ajungă în situaţia de a restricţiona consumul de apă. Principala sursă de alimentare, lacul Bracciano, scade cu câte un centimetru pe zi. Problemele pleacă de la sistemul care transportă apa din munţi către Roma. Vechi şi prost întreţinut, acesta face ca din 100 de litri preluaţi din lac, doar două treimi să ajungă în rezervoarele Cetăţii Eterne. Şi nu e vorba doar de Roma. Alte 100 de localităţi din jurul capitalei italiene sunt în aceeaşi situaţie.

lacul bracciano wiki
Foto: Wikipedia

Al optulea lac ca mărime al Italiei, Bracciano este alimentat în principal de ploi şi de câţiva afluenţi cu debit redus. Ca atare, cantitatea de apă din lac depinde foarte mult de vreme. Acum, din cauza secetei din primăvară, nivelul apei a scăzut cu aproape un metru şi jumătate. Având în vedere că vara este abia la început, tendinţa are toate şansele să se accentueze. Mai mult, pe lângă vreme, există şi factorul uman.

Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: Din lacul Bracciano se extrage mai bine de 1 metru cub de apă pe secundă, dar mai mult de un sfert se risipeşte din cauza vechimii sistemului hidrologic. Pe lângă Roma, din acelaşi lac sunt alimentate şi casele oamenilor din 100 de localităţi.

Totul a plecat de un acord de acum trei decenii, prin care primăria Romei a vrut să se asigure că în caz de urgenţă, cele peste 4 milioane de locuitori din capitala Italiei şi din aria metropolitană nu vor rămâne fără apă.

Graziarosa Villani, activistă ecologistă: A fost un acord în 1990 prin care s-a acordat posibilitatea de a extrage apă din lac, ca rezervă hidrologică de urgenţă, însă după cum observăm astăzi lacul nu mai este utilizat în acest fel.

Localnicii din Bracciano şi ecologiştii sunt nemulţumiţi că firma care controlează fluxul de apă preluată din lac şi trimisă către Roma acţionează fără a ţine seama de secetă şi de efectele asupra ecosistemului din Bracciano. Mai mult, în caz de secetă poate ajunge să capteze şi 3 mii de litri de apă pe secundă. La rândul lor, politicienii arată cu degetul spre sistemul de transport al apei, care înregistrează pierderi uriaşe.

Sergiu Balaban, corespondent Digi24: Reţeaua hidrologică în Italia cuprinde peste peste 425 de mii de kilometri de apeducte, conectate la alţi 500 de mii de kilometri de conducte şi tuneluri subterane. Însă 60 la sută din reţea este veche de 30 de ani, iar 25 la sută mai veche de 50 de ani.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...