Românce, sclave sexuale în Spania. Apelul poliţiştilor iberici pentru statul român

Data actualizării: Data publicării:
A Pupil Armed With A Crossbow Kills His Teacher At A Spanish School
Foto: Guliver/GettyImages

Raziile poliţiştilor spanioli au pus capăt unui coşmar pentru zeci de tinere din România, obligate să se prostitueze. Profilul victimelor este aproape acelaşi: fete sărace ademenite să plece în Occident pentru o viaţă mai bună. Odată plecate de acasă ele devin o sursă de bani pentru capii reţelelor. Ofiţerii statului iberic spun că fenomenul nu poate fi stopat fără implicarea autorităţilor de la noi.

Garda Civilă din Spania strică lunar afacerile de sute de mii de euro ale traficanţilor de carne vie. Capii multor reţele sunt români care păcălesc tinere din ţară să vină în peninsula iberică iar apoi le obligă să se prostitueze.

Strada Montera din centrul capitalei Spaniei, cunoscută pentru prostituţia care se practică zi şi noapte. Majoritatea femeilor care lucrează pe această stradă sunt românce, însă calvarul lor nu începe aici, ci departe în România.

Poliţiştii spanioli au identificat mai multe localităţi din România de unde provin tinerele. Printre ele, o comună de lângă Constanţa.

Limanu, una dintre cele mai sărace comune din judeţul Constanţa, pare să fie scenariul ideal pentru reţelele de trafic de persoane. Pentru

Tinerele care provin din familii sărace de aici, promisiunea unui salariu de câteva sute de euro în Spania, pare să fie o şansă la o viaţă mult mai bună.

Nici măcar rudele şi apropiaţii nu ştiu prin ce trec tinerele o dată plecate de acasă

Nu doar tinerele de la ţară pică în plasa traficanţilor, ci şi cele de la oraş. Potrivit datelor oficiale din România, în 2015, din 880 de victime ale traficului de persoane, trei sferturi sunt tinere cu studii medii. Mai grav, 36 dintre ele aveau sub 14 ani.

Racolarea acestor tinere se face uneori direct în stradă sau prin intermediul anunțurilor postate în mediul on-line sau în ziarele locale, care, mai nou, au secțiune special dedicată locurilor de muncă pentru străinătate.

Poliţiştii spanioli cred că pentru a pune capăt fenomenului au nevoie de sprijinul autorităţilor de la noi.

Alicia Vicente, poliţiştă: „În spatele acestei situaţii este lipsa de informaţii. Femeile ajung aici minţite, pentru că nu ştiu nimic despre aceste metode de a fi înşelate. O marte parte a cazurilor s-ar rezolva dacă am ajunge la aceste femei, adolescente, pentru a le spune că pot deveni victime dacă o persoană le provoacă să plece promiţându-le o viaţă pe care ulterior nu o vor avea”.

În România, însă, primăriile nu au bani pentru campanii de informare, iar în zonele rurale, ONG-uri specializate nu există.

Cristina Gemănaru, psiholog: „ Cred că ne lovim de foarte mult piedici, avem obstacole, este destul de greu de susţinut o astfel de activitate din punct de vedere financiar, femeile acestea au nevoie de ajutor pe toate ariile, nu neaparat sprijin financiar şi emoţional”.

Până atunci însă tot spaniolii sunt cei are le ajută pe tinerele românce.

Aici, statul spaniol oferă femeilor care ies din aceste reţele de sclavie sexuală o viaţă nouă, locuri de muncă şi o identitate nouă dacă este necesar, variante pe care odată ajunse acasă în România, româncele nu le au la dispoziţie.

Foto: Gulliver/Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri